Merkel: Acordul de pace din Ucraina nu este implementat pe deplin


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea că acordul de încetare a focului de la Minsk, încheiat între guvernul ucrainean şi forţele separatiste pro-ruse, nu a fost încă implementat pe deplin.

Merkel a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri de luni în Berlin cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko care, în schimb, a susţinut că Ucraina şi-a respectat partea sa din acest acord.

Discutând cu reporterii după întâlnire, liderul german a declarat: “Vom face totul pentru a acorda o şansă acestei soluţii paşnice”, făcând referire la acordul de pace semnat în 12 februarie între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.

“Nu există nicio altă alternativă la acordul din Minsk”, a fost de acord Poroşenko, deşi anterior el a declarat că acordul nu funcţionează.

Preşedintele ucrainean a mai declarat că forţele pro-ruse din estul Ucrainei nu şi-au îndeplinit în întregime obligaţiile impuse de acordul de pace. La rândul ei, Merkel i-a acuzat pe rebeli că nu respectă în totalitate regimul de încetare a focului şi una dintre cerinţele cheie ale acordului: retragerea armamentului greu.

Acuzaţiile celor doi lideri vin să contracareze afirmaţiile separatiştilor pro-ruşi care insistă la rândul lor că ei au respectat acordul de la Minsk, retrăgându-şi în întregime artileria grea în spatele liniilor frontului, şi acuzând Kievul că amână retragerea totală a armelor sale din zona de luptă.

În timpul discuţiilor de pace din capitala belarusă Minsk din 11-12 februarie, s-a căzut de acord asupra retragerii de arme grele de pe ambele linii ale frontului şi asupra încetării focului, regim care a intrat oficial în vigoare în 14 februarie.

Totuşi, taberele combatante au continuat să se implice în ciocniri sporadice, încălcând regimul de încetare a focului în numeroase ocazii.

Doneţk şi Lugansk sunt două regiuni ucrainene unde se vorbeşte în principal limba rusă şi care au fost lovite, începând cu aprilie 2014, de lupte sângeroase între forţele separatiste pro-Rusia şi armata ucraineană.

Peste 6.000 de oameni au murit în conflict, susţine ONU. În plus, aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost forţaţi în ultimele luni să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe