Putin s-a inspirat din discursul lui Martin Luther King (revista presei)

Premierului rus, Vladimir Putin.
Premierului rus, Vladimir Putin. (ALEXEY NIKOLSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2012

Discursul premierului rus Vladimir Putin, candidat la preşedinţie, susţinut în faţa susţinătorilor săi reuniţi la un miting pe stadionul Lujniki din Moscova, este pe larg comentat vineri în presa rusă.

Noile expresii din repertoriul lui Putin ('Visez ca fiecare cetăţean al ţării noastre să trăiască potrivit legii şi conştiinţei (...), visez să fim fericiţi') constituie citate din celebrul discurs al lui Martin Luther King 'I have a dream', semnalează politologul Dmitri Orlov în cotidianul Vedomosti. Afirmaţiile simbolizează tendinţa spre schimbare, comentează Orlov. Dar alăturarea temei speranţei cu versurile din Lermontov despre moartea virtuoasă pentru patrie nu este foarte inspirată, consideră el, adăugând că discursul nu a fost unul războinic: Putin doar a enumerat ameninţările, cum ar fi inechitatea socială, sărăcia, dar nu i-a numit pe inamici. Retorica simpatizanţilor lui Putin la precedentul miting, de la Poklonaia Gora, a fost mai dură, ei vorbind de riscul unei revoluţii portocalii. Tema duşmanilor este un rău mobilizator, afirmă politologul Igor Bunin.

Publicistul Matvei Ganapolski susţine, într-un comentariu pe site-ul Eho Moskvî, că din discursul lui Putin se înţelege că, dacă ai altă opinie, încerci să distrugi ţara. 'În faţa unei mulţimi de peste 100.000 de oameni, Putin a spus: 'În rugăm pe toţi să nu privească în alte părţi, (...) să nu-şi trădeze patria, ci să fie împreună cu noi'. Putin se înfăţişează drept iubirea supremă faţă de patrie şi a comunicat stadionului că cine nu este cu el... reprezintă coloana a cincea'.

Însuşindu-şi 'sângele şi sudoarea strămoşilor' în iureşul său electoral, candidatul a rostit: 'Bătălia pentru Rusia continuă. Noi vom învinge!', ceea ce sugerează că victoria la alegeri este la fel de importantă astăzi ca luarea Berlinului, mai spune Ganapolski. Oamenii mulţumiţi părăseau stadionul, dar aruncau privire piezişe în căutarea duşmanului. Dar inamicii nu se aflau prin preajmă: America îşi producea noul iPhone 5, iar ambasadorul american McFaul probabil că bea ceai cu opozantul Navalnîi. Moartea pentru Rusia se amâna. Şi slavă Domnului, concluzionează publicistul.

Kommersant scrie că Rusia privează total Ucraina de tranzitul gazului rusesc. Compania Gazprom a promis să livreze gaz Europei doar pe căi ocolitoare. Moscova şi Kievul sunt într-un nou conflict al gazului, din cauza că Ucraina nu ar fi transmis Europei volumul cuvenit de gaz rusesc în perioada frigului extrem. Gazprom a promis că va renunţa în totalitatea la furnizarea gazului prin Ucraina după lansarea gazoductului Souh Stream, programată pentru 2015, dar tranzitul prin această ţară s-a diminuat deja odată cu punerea în funcţiune a Nord Stream.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor