Putin, ostaticul instinctelor perimate

Premierul rus Vladimir Putin.
Premierul rus Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2012

Vladimir Putin, care a crescut într-o casă meschină cu mai multe apartamente, şi-a petrecut peste 10 ani într-o ciudată lume de slugi şi milogi. În toamna anului trecut, un client al unui restaurant de lux a asistat la 'un ritual demn de un ţar': 'Premierul Putin a înţepenit pe loc, privind ţintă înainte şi lăsându-şi braţele să atârne în jos. Imediat a apărut un asistent, care a scos în tăcere geaca de pe Putin şi a dispărut. Un al doilea asistent a adus un sacou şi l-a pus pe umerii premierului. După aceasta, Putin a mers înainte, fără niciun cuvânt, ca şi cum nici nu s-ar fi oprit', relatează cotidianul american The New York Times, citând mărturiile clientului, analistul american Clifford G. Gaddy.

Astăzi, însă, Putin se află în faţa celei mai mari probleme a vieţii: va trebui să se confrunte cu o societate care în timpul conducerii sale s-a schimbat radical, în vreme ce el a rămas, practic, acelaşi. În timpul celui de-al treilea mandat prezidenţial, Putin va fi nevoit să răspundă cumva la faptul că societatea cere extinderea împuternicirilor sale în conducerea Rusiei. Popularitatea lui Putin, odată fenomenală, slăbeşte treptat şi el va trebui să caute alte modalităţi de garantare a legitimităţii sale.

Dacă Putin nu va deveni un lider mai democrat, în anii care urmează sunt posibile revolte, recunoaşte Olga Krâştanovskaia, membră a Rusiei Unite şi consultant al staffului electoral al lui Putin. În opinia sa, în mod instinctual Putin este un lider autoritar: chiar dacă va alege un drum liberal, el va face acest lucru 'nu cu inima, ci cu mintea şi sub presiune, pentru că se teme'.

Joi, Putin a apărut în mod inopinat la mitingul pentru susţinerea candidaturii sale, notează The New York Times. Putin a fost întâmpinat cu prelungi strigăte de aprobare, însă această agitaţie nu ascunde faptul că cel de-al treilea mandat prezidenţial va deveni pentru Putin unul final, prognozează publicaţia.

Astăzi, este greu să-ţi mai aminteşti cum era Putin în 1999: pe atunci, el trecea neobservat. Apoi s-a întâmplat ceva magic: Putin a demonstrat o extraordinară capacitate de a exprima gândurile ruşilor simpli. Probabil, Putin şi-a dobândit aceasta calitate de pe vremea când lucra pentru KGB, fiind învăţat să racoleze informatori, se spune în articol.

Putin producea pe atunci impresia unui politician ferm, dur şi eficient, iar ratingul său a crescut instantaneu. Potrivit secretarului său se presă, Dmitri Peskov, imaginea publică a lui Putin, inclusiv 'cuvintele pipărate', sunt creaţia sa.

La ora actuală, consilierii se tem să-l atenţioneze pe Putin cu privire la eventuale declaraţii şi gesturi necugetate, afirmă politologul rus Gleb Pavlovski. Ca urmare, erorile s-au acumulat, iar ruptura dintre lider şi clasa urbană de mijloc a devenit evidentă.

Cu toate acestea, la mitingul de joi Putin a vrăjit din nou mulţimea cu discursul său. Însă, potrivit cotidianului american, Putin a rămas ostaticul instinctelor perimate: el întinde mâna către ruşii care au trecut în tabăra opoziţiei, însă în mod involuntar îi cataloghează ca arme oarbe ale unui inamic ascuns; recunoaşte necesitatea unei concurenţe politice, însă nu doreşte să cedeze din împuternicirile sale; se înconjoară doar de ajutoare şi consilieri incontestabil loiali.

Cu zece ani în urmă, după cum afirmă biograful său german Alexander Rahr, Putin i-a spus că va face din preşedinţia rusă o instituţie democratică şi că se va retrage la finalul mandatului său, aminteşte în final publicaţia americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor