Putin ordonă suspendarea comerţului în dolari americani în porturile maritime ruseşti

Ca un răspuns la tensiunile tot mai mari cu SUA sau pur şi simplu pentru a oferi suport rublei, preşedintele rus Vladimir Putin a instruit marţi guvernul să emită o lege prin care rubla să devină până anul viitor principala monedă de schimb folosită în toate porturile maritime ruseşti, potrivit RT, care a citat website-ul Kremlinului.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)

Directorul Serviciului Federal Antimonopol (SFA), Igor Artemiev, a declarat că în porturile maritime ruseşti preţurile la multe servicii sunt în dolari americani, deşi acestea sunt deţinute de stat. Aşadar, pentru a “proteja interesele” docherilor şi pentru respectarea normelor privind valutele străine, guvernului rus i s-a cerut să stabilească o perioadă de tranziţie înainte să se treacă la utilizarea exclusivă a rublei.

Propunerea de a schimba tarifele din porturi în ruble a fost lansată iniţial de Putin în urmă cu un an şi jumătate, dar a fost amânată. Iar în urmă cu câteva zile, propunerea a primit din nou un impuls.

Iniţial, ideea a fost respinsă de companii de transport majore, care au declarat că preferă să menţină câştigurile în dolari şi alte valute străine din cauza fluctuaţiilor puternice ale rublei volatile. Totuşi, Serviciul Federal Antimonopol (SFA) a declarat că decizia va forţa străinii să cumpere moneda rusească, ceea ce va stabiliza ratele şi va avea un efect pozitiv asupra rublei.

În 2016, serviciul condus de Artemiev a intentat câteva procese împotriva celui mai mare grup portuar rusesc, NMTP.

Potrivit SFA, grupul de companii a stabilit tarife pentru transport în dolari şi, începând cu ianuarie 2015, a crescut tarifele “fără a avea motive obiective”.

Serviciul Federal Antimonopol a decis că NMTP a abuzat de poziţia sa dominantă de pe piaţă şi a impus o amendă de 9,47 miliarde de ruble (aproximativ 165 milioane de dolari la rata actuală de schimb). Decizia a fost anulată de o instanţă din Moscova în luna iulie a acestui an.

În timp ce motivul declarat de Rusia pentru redenominarea neaşteptată a comerţului la unele dintre cele mai mari noduri comerciale are de a face cu politicile economice interne, există speculaţii că momentul luării acestei decizii a fost influenţat de recenta tensionare a relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Rusia, rezultatul acestei situaţii fiind o cerere sporită pentru ruble, în special deoarece este destul de complicat să se găsească surse alternative pentru cel mai exportat produs al Rusiei: ţiţeiul.

Şi, deşi este încă devreme să discutăm despre lansarea de către Moscova a petrorublei, faptul că Vladimir Putin respinge petrodolarul în acest sector al vieţii economice va ridica unele semne de întrebare în lume.