Kremlinul şi Biserica Ortodoxă Rusă inaugurează statuia lui Kalaşnikov din centrul Moscovei

Moscova are o nouă statuie înaltă de 7 metri, dedicată inventatorului puştii de asalt AK-47, Mihail Kalaşnikov. Înainte să moară, într-o scrisoare adresată Bisericii Ortodoxe, Kalaşnikov şi-a exprimat regretul pentru invenţia sa.
Statuie dedicată inventatorului puştii de asalt AK-47, Mihail Kalaşnikov.
Statuie dedicată inventatorului puştii de asalt AK-47, Mihail Kalaşnikov. (Captură Foto)

Monumentul în valoare de 35 milioane de ruble (538.000 USD) a fost inaugurat marţi de ministrul rus al Culturii şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse în apropierea staţiei de metrou Maiakovskaia.

Dată inaugurării coincide cu Ziua Armurierului în Rusia şi ziua Sfântului Mihail în Biserica Ortodoxă, a declarat autorul statuii, Salavat Şcerbakov, într-un interviu acordat marţi canalului de televiziune Dozhd.

Societatea Istorică Militară a Rusiei a susţinut instalarea monumentului dedicat lui Kalaşnikov.

“Armele create de Kalaşnikov au fost arme proiectate pentru lupta împotriva răului. Acela a fost obiectivul său”, a declarat Şcerbakov.

Pe de altă parte, situaţia din teren arată pe dos.

Într-o scrisoare trimisă şefului Bisericii Ortodoxe Ruse înaintea de moartea sa în 2013, Kalaşnikov a precizat că a fost bântuit de miile de morţi provocate de invenţia sa.

“Durerea mea spirituală este insuprtabilă. Continui să îmi pun mereu aceeaşi întrebare fără rezolvare. Dacă puşca mea a luat viaţa oamenilor, atunci s-ar putea ca eu… un creştin şi un credincios ortodox, să fi fost vinovat de moartea lor?”