Putin: noi rachete şi bombardiere ruseşti vor fi desfăşurate în acest an

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

În timpul unei întâlniri cu oficiali din domeniul apărării, ce a avut loc marţi în staţiunea Soci de la Marea Neagră, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat o serie de noi arme pregătite pentru a fi desfăşurate, precizând că acestea vor îmbunătăţi în mod semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei şi vor “asigura un echilibru strategic timp de câteva decenii”.

În condiţiile în care relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat la niveluri înregistrate doar în perioada imediat următoare Războiului Rece, liderul de la Kremlin a susţinut că nu doreşte o cursă a înarmării, avertizând totuşi că ţara sa dezvoltă o nouă generaţie de arme pe care le-a descris “invincibile” şi care nu pot fi egalate de rivalii străini, potrivit RFE/RL.

Putin a afirmat că, în acest an, 14 regimente de rachete ale armatei ruse vor primi noi sisteme de rachete intercontinentale Yars pentru a înlocui vechile complexe Topol, iar forţele aeriene vor primi bombardiere modernizate înarmate cu rachete de croazieră de rază lungă.

“Forţele nucleare strategice au o importanţă semnificativă pentru apărare şi securitate”, a precizat preşedintele rus.

Armata rusă va primi o serie de noi vehicule blindate, inclusiv noile tancuri de luptă Armata, a adăugat Putin, în timp ce Marina va fi extinsă cu un număr suplimentar de nave de luptă înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, pe care ruşii le-au testat în războiul sirian.

Printre noile sisteme de arme ce ar putea fi în curând pregătite pentru desfăşurare se află sistemul de rachete sol-aer S-500, despre care Putin a afirmat că sectorul apărării ar trebui să încheie în curând procesul dezvoltării lor şi să se pregătească pentru producţie.

Noul sistem S-500 este proiectat pentru a fi precis şi suficient de puternic pentru a lovi ţinte aflate la cele mai mari altitudini, inclusiv în apropierea spaţiului exterior.

Construirea de noi submarine nucleare din clasa Borei, care vor fi înarmate cu rachete balistice intercontinentale, trebuie de asemenea să se conformeze programului, a adăugat Putin.

În ciuda unei economii slăbite şi a finanţelor guvernamentale deficitare, Kremlinul a făcut din modernizarea armatei o prioritate, în condiţiile în care relaţiile cu Occidentul s-au deteriorat mult din cauza anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea luptătorilor separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, din cauza implicării armatei ruse în războiul din Siria, şi a altor dispute.