Putin munceşte atât de mult, încât nu este loc de viaţă personală (secretarul de presă al preşedinţiei ruse)

Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

'Zvonurile există, ce să faci cu ele? Însă acestea nu au nimic comun cu realitatea', a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, întrebat de cotidianul rus Izvestia despre informaţiile apărute recent, conform cărora Putin s-ar fi cununat duminică, la mănăstirea Iverski, cu fosta gimnastă Alina Kabaeva.

'Singura problema era că Putin se afla în acel moment la Soci (...) Toate acestea fac parte din zona invenţiilor, este inutil să le conteşti, este inutil să califici aceste zvonuri drept prostii. Noi am făcut acest lucru deja de o sută de ori', a spus Peskov.

Întrebat de jurnalistul de la Izvestia dacă Putin, ca 'un bărbat sănătos ce este', nu are dreptul la viaţă personală, Peskov a răspuns că ruşii au votat un preşedinte atunci când au fost alegeri şi, prin urmare, pe ei trebuie să-i intereseze cum este el în calitate de preşedinte. 'În ceea ce priveşte ce fel de bărbat este el, dacă are sau nu soţie - să lăsăm aceste lucruri pentru dânsul, să nu ne amestecăm', a subliniat secretarul de presă al lui Putin.

Potrivit lui Peskov, doar Putin poate decide dacă să dezvăluie sau nu ceva din viaţa sa personală, liderul rus nefiind obligat să facă acest lucru. 'Pot să spun doar că mie personal mi-ar fi greu să răspund la o întrebare privind viaţa sa personală. Dânsul lucrează atât de mult, încât nu este loc de viaţă personală', a declarat Dmitri Peskov.

Referitor la ironiile lansate în mass-media referitor la acţiuni inedite ale lui Putin, cum ar fi scufundările după amfore sau zborul cu cocorii, Peskov a declarat că Putin 'va continua să-şi realizeze interesul pentru cele mai diverse aspecte ale vieţii, atât în cadrul unor instituţii de stat, cât şi în cadrul pasiunii sale personale pentru probleme legate de ecologie, de renaşterea unor specii rare de animale, de călătorii, geografie şi istorie'. 'În mod evident, Putin va face acest lucru, însă în ce formă - nu ştiu', a spus Peskov, exprimându-şi totodată convingerea că 'ceea ce face Putin are efect pozitiv'. 'Dacă alţi câţiva zeci de oameni vor începe să desfăşoare, urmând exemplul lui Putin, activităţi ecologice, să salveze animale, înseamnă că acţiunile sale au meritat. De fapt, aşa se şi întâmplă', a dat asigurări secretarul de presă al preşedinţiei ruse.

Potrivit lui Peskov, Putin primeşte informaţii din surse diferite: de la ministere şi agenţii, din mass-media, de la serviciile sociale, de la agenţii de presă. În afară de aceasta, liderul rus este informat de prieteni, cunoscuţi şi colegi - un spectru al surselor de informaţii extrem de larg.

'În ceea ce priveşte utilizarea acestor informaţii în public, de regulă acest lucru nu se poate face fără verificări minuţioase', a declarat Peskov, precizând că şi informaţiile privind existenţa unui aşa-zis 'partid al pedofililor' a fost minuţios verificată, inclusiv de Ministerul de Externe al Rusiei.

Întrebat dacă, în opinia sa, Putin este demn de Premiul Nobel pentru Pace, Dmitri Peskov a răspuns că 'important este ca de acest lucru să fie convinşi cei care conferă acest premiu'. De altfel, potrivit lui Peskov, Putin 'nu este adeptul primirii a tot felul de premii, ordine'. Putin 'vrea să primească satisfacţie de pe urma rezultatelor activităţii sale', a spus secretarul de presă al preşedintelui rus.

În context, Peskov a precizat că, în ceea ce priveşte problema siriană şi rolul lui Putin în reglementarea acesteia, este prematur să se vorbească despre un eventual Premiu Nobel pentru Pace. 'Putin a făcut foarte mult, întreaga parte rusă a făcut mult, a depus eforturi uriaşe şi măiestrie diplomatică pentru a apăra regiunea, ca şi întreaga lume, de izbucnirea unui nou conflict armat, cu urmări negative previzibile. Însă, deocamdată nu pot fi făcute declaraţii victorioase, trebuie să aşteptăm până când această reglementare va deveni mai sesizabilă', a subliniat Dmitri Peskov pentru Izvestia.

În acelaşi interviu, Peskov a fost întrebat dacă, potrivit informaţiilor sale, Putin intenţionează să rămână preşedinte al Rusiei până în 2024, după cum a sugerat chiar liderul rus în timpul forumului de la Valdai. 'Orice politician, dacă îi vei pune această întrebare, vă va răspunde în mod standard, că nu exclude o asemenea posibilitate. Ceea ce a făcut şi Vladimir Vladimirovici. Însă, nu aş cataloga acest lucru drept declaraţii sau decizii electorale', a răspuns Peskov, amintind că până la noi alegeri prezidenţiale mai este încă o mulţime de timp.

În pofida faptului că, după cum constată Izvestia, dinamica acţiunilor lui Putin este extrem de accelerată şi aminteşte de o campanie electorală, Peskov subliniază că, potrivit lui Putin, 'vai de acea putere care imită activitatea înainte de alegeri', pentru că o asemenea putere va fi mereu ineficientă. Astfel, respectiva dinamică este în 'stilul lui Putin'. 'Există perioade când Putin lucrează la Moscova, se concentrează asupra proceselor. Există perioade care presupun un mare număr de deplasări, de vizite în diverse regiuni, oraşe, iar acum liderul rus se află tocmai într-o astfel de perioadă', a declarat Peskov, subliniind că Putin 'se odihneşte foarte puţin'.

Referitor la pronosticurile unor politologi, conform cărora în alegerile din 2018 principalii contracandidaţi ai lui Putin vor fi Igor Şuvalov, Serghei Şoigu şi posibil Serghei Sobianin, secretarul de presă al preşedintelui rus a declarat că toate aceste supoziţii sunt total nefondate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor