Manifestanţii ruşi protestează împotriva cenzurării Internetului

Sute de manifestanţi ruşi au ieşit duminică pe străzile Moscovei pentru a protesta împotriva cenzurării Internetului şi pentru a cere demisia directorului agenţiei de stat care reglementează Internetul.
Protest împotriva cenzurării Internetului în Moscova, Rusia, 23 iulie 2017.
Protest împotriva cenzurării Internetului în Moscova, Rusia, 23 iulie 2017. (Captură Foto)

Protestul a avut loc pe fondul unei ample campanii desfăşurate de câţiva ani în vederea suprimării libertăţii de exprimare pe Internet, despre care activiştii susţin că vizează dizidenţa legitimă sub pretextul combaterii extremismului.

Organizatorii protestului, care au primit aprobare oficială din partea autorităţilor moscovite, au cerut reabilitarea utilizatorilor de Internet condamnaţi pentru repostarea de materiale pe reţelele sociale.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, concedierea lui Aleksandr Zharov, directorul Roskomnadzor, o agenţie de stat care joacă un rol central în reglementarea libertăţii de exprimare în mediul online.

Manifestanţii au scandat slogane precum: “Fără cenzură, fără dictatură!” sau “Jos cu statul poliţienesc!”. De asemenea, ei au adaptat un slogan împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, deseori scandat la mitingurile opoziţiei: “Rusia fără Putin şi fără cenzură!”

Protestul a avut loc la două zile după ce camera inferioară a Parlamentului rus a votat un proiect de lege care va interzice utilizarea serviciilor proxy de Internet, inclusiv reţelele virtuale private (VPN).

Proiectul de lege, aprobat în cadrul celei de-a treia citiri în 21 iulie, va interzice, de asemenea, utilizarea anonimă a serviciilor mobile de mesagerie.

Proiectul va fi supus unei singure votări în camera superioară a Parlamentului înainte să fie pus pe masa preşedintelui Putin, care rareori respinge proiecte de lege adoptate de Parlamentul controlat de Kremlin.

Sarkis Darbinian, directorul Centrului pentru Apărarea Drepturilor Digitale, un grup cu sediul în Moscova, a precizat că el crede că prezenţa numeroasă la protest a fost asigurată de “utilizatorii de Internet obişnuiţi” care “s-au săturat de volumul de legi nebuneşti”.

El a citat în mod specific proiectul de lege care va interzice utilizarea serviciilor proxy şi utilizarea anonimă a serviciilor mobile de mesagerie.

“Acest lucru generează într-adevăr probleme pentru conectarea segmentului rus al Internetului şi accesul la servicii. Cred că din acest motiv, mulţi cetăţeni doresc să îşi exprime public opoziţia faţă de această reglementare dură a Internetului”, a afirmat Darbinian pentru RFE/RL.

Poliţia a estimat că aproximativ 800 de persoane au fost prezente la protest, deşi activiştii opoziţiei acuză deseori autorităţile pentru raportarea eronată a participărilor la protestele publice.

OVD Info, un website care monitorizează detenţiile activiştilor politici, a precizat că trei persoane au fost arestate la protest, dintre care una pentru distribuirea de pliante care îl promovează pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalni.

Două dintre persoanele arestate au fost eliberate ulterior în aceeaşi zi, inclusiv un minor, potrivit OVD Info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe