Putin îi va ţine pe ruşi acasă, pe bani, până pe 30 aprilie

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a prelungit joi, până la 30 aprilie, o perioadă nelucrătoare plătită în toată Rusia, intensificând măsurile de oprire a răspândiri coronavirusului la doar o săptămână după ce Kremlinul a declarat că nu există epidemie.

Rusia, care a raportat 3.548 de cazuri şi 30 de decese, a impus deja o carantină parţială în multe regiuni, inclusiv Moscova, care a devenit epicentrul focarului.

Într-un discurs televizat joi, Putin a declarat că această carantină parţială şi vacanţă plătită în această săptămână au ajutat la încetinirea contagiunii, dar este necesară o prelungire.

Putin a declarat că şefii regiunilor ruse vor primi puteri suplimentare, şi că până la sfârşitul acestei săptămâni vor trebui să elaboreze măsuri pentru a asigura securitatea şi stabilitatea oamenilor, economiei şi infrastructurii de bază.

Regiunile în sine vor decide ce regim preferă şi ce instituţii şi organizaţii ar trebui să îşi suspende activităţile sau pot continua să lucreze, a declarat Putin.

Câteva ore mai târziu, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că restricţiile impuse în oraş vor rămâne în vigoare până la 1 mai. Locuitorilor li se permite să plece din casă pentru a cumpăra alimente sau medicamente în apropiere, să primească tratament medical urgent, să plimbe câinele sau să scoată gunoiul.

Restricţiile au adus o situaţie economică deja dificilă pentru Rusia, care a fost accentuată de scăderea preţului petrolului, principala marfă de export, şi a împins rubla la valori minime în ultimii patru ani.

Putin a afirmat că măsurile ar putea fi ridicate mai devreme de 30 aprilie dacă situaţia se îmbunătăţeşte.

Trei surse importante au declarat pentru Reuters săptămâna aceasta că guvernul are în vedere declararea stării de urgenţă, dar Putin nu a menţionat acest lucru în discursul său.