Ambasadorul SUA: Beijingul foloseşte Huawei pentru a oferi "donaţii umanitare". Compania este un risc pentru securitate!

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (Getty Images)

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat la întâlnirea anuală a membrilor Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham România) că este inadmisibil ca Partidul Comunist Chinez să folosească moartea a mii de europeni pentru a înmâna măşti de marcă Huawei deghizate în donaţii umanitare, atenţionând că este vorba de o companie căreia “nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră naţională şi care vă va pune în pericol libertatea”.

De asemenea, ambasadorul american a subliniat că atât Rusia cât şi China folosesc epidemia actuala de coronavirus pentru a răspândi minciuni despre virusul Wuhan, despre SUA şi România, precum şi guvernele lor.

“Comportamentul de înşelăciune, confuzie şi lipsa de transparenţă a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preţ mortal pentru întreaga lume. Această pandemie în care ne aflăm subliniază importanţa transparenţei în ceea ce priveşte sănătatea umană, buna guvernanţă şi economia globală. Când informaţia este restricţionată, consecinţele sunt devastatoare. Ca urmare a muşamalizării de către Partidul Comunist Chinez, experţii chinezi şi internaţionali au ratat o fereastră critică pentru a limita izbucnirea acestui virus în China şi pentru a opri răspândirea sa globală. Acelora dintre noi care poartă cicatricile comunismului nu trebuie să li se amintească preţul plătit în vieţi omeneşti pentru minciunile comuniste”, a susţinut Zuckerman în timpul evenimentului.

În plus, Zuckerman a lăudat măsurile prompte şi prudente luate de Guvern, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, pentru a limita răspândirea virusului pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, ambasadorul a ţinut să ofere asigurări că “poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american”.

Redăm discursul integral susţinut de ambasadorul Zuckerman:

Bună ziua.

Sper că dumneavoastră şi familiile dumneavoastră sunteţi în siguranţă şi sănătoşi.

Ionuţ, îţi mulţumesc pentru primirea minunată. Anca, vă mulţumesc ţie şi întregii echipe AmCham pentru toate eforturile de a menţine conducerea puternică demonstrată de această organizaţie într-un moment critic şi plin de provocări. Îl apreciez pe fiecare dintre membrii AmCham care ni s-a alăturat la eveniment în această seară. Singurul meu regret este că din pricina situaţiei actuale, nu pot fi alături de voi în persoană, însă aştept cu nerăbdare momentul în care ne vom putea întâlni din nou faţă în faţă.

În urmă cu 30 de ani, România s-a confruntat cu o altă mare provocare: Revoluţia, care a făcut posibilă o nouă epocă a oportunităţilor, bazată pe democraţie şi pieţe libere pentru români. Investiţiile, practicile de afaceri şi valorile americane au avut un rol cheie în dezvoltarea României de atunci. Aceste practici şi valori au ajutat foarte mult ţara atunci şi cred că vor face acest lucru şi în anii care urmează. Camera de Comerţ Americană joacă un rol important în acest sens; dumneavoastră reprezentaţi o voce unită în România, în sprijinul acestor valori şi sunteţi totodată un partener crucial al popoarelor american şi român.

Întâlnirea noastră de astăzi este esenţială pentru propulsarea organizaţiei înainte. În această seară veţi acorda un mandat echipei de conducere, în rândul căreia se vor regăsi poate câţiva lideri noi, şi veţi efectua cea mai amplă revizuire a regulamentului intern din ultimii peste 20 de ani. Aceştia sunt paşi mari spre consolidarea şi mai puternică a rolului amcham în societatea românească şi păstrarea sa ca componentă cheie a relaţiei bilaterale româno-americane.

Astăzi, România şi Statele Unite se confruntă cu ameninţarea comună a pandemiei de COVID-19, o boală devastatoare, care se transmite rapid şi pune în pericol bunăstarea şi dezvoltarea economică a ţărilor noastre şi a întregii lumi. Până astăzi, autorităţile române au raportat că ţara are doar puţin peste 2.000 de cazuri cunoscute de COVID-19. Peste 60 români au căzut victime acestei boli. Nu trebuie să vă spun dumneavoastră, celor din acest grup, ce înseamnă acest lucru pentru capacitatea de îngrijire medicală a României, pentru viitorul său economic şi cât de grave sunt circumstanţele.

Vremurile dramatice necesită acte îndrăzneţe şi curajoase. La preluarea mandatului, în 1981, în timpul unei crize internaţionale şi economice, preşedintele Ronald Reagan ne-a amintit cum stăruim în astfel de momente. El a spus că o astfel de criză este nevoie de „disponibilitatea noastră de a crede în noi înşine şi în capacitatea noastră de a face fapte măreţe.” Mesajul său este la fel de adevărat astăzi.

Recent, s-au făcut multe acte îndrăzneţe şi curajoase. Aplaud măsurile prompte şi prudente luate de Guvernul României, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, pentru a opri criza de coronavirus. Fără astfel de măsuri, criza cu care se confruntă astăzi România ar fi fost mult mai gravă în acest moment.

Izolarea, carantina şi interdicţia de călătorie au ajutat la controlul răspândirii virusului. Guvernul României a colaborat, de asemenea, cu companii străine şi locale pentru a aduce ajutor şi materiale medicale de urgenţă pentru poporul român. Guvernul a căutat provizii de urgenţă în întreaga lume. A găsit şi a achiziţionat 80 de tone de materiale de urgenţă din Coreea de Sud. Aceste provizii au fost aduse în România cu ajutorul aliaţilor României şi al NATO. De două ori în ultimele săptămâni, un avion american de marfă cu rază lungă de acţiune de la baza NATO Papa a zburat în Coreea de Sud şi a transportat aceste echipamente în România. Statele Unite continuă să asiste România în programarea zborurilor viitoare, astfel încât să fie aduse mai multe echipamente din Coreea şi din alte locuri.

Aplaud, de asemenea, numeroasele organizaţii private şi non-profit care s-au oferit să sprijine eforturile de ajutorare a României, printre care se numără şi amcham. Mulţi au iniţiat rapid propriile eforturi de sprijin şi a răspuns la apelul de a sprijini aceste eforturi, pe care l-am lansat împreună cu amcham. Vă sunt recunoscător pentru generozitatea de care aţi dat dovadă în aceste momente dificile. AbbVie România, de exemplu, a donat aproximativ 4.000 de cutii de medicamente antivirale pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 – suficient pentru tratarea a 8.000 de pacienţi în spitalele de boli infecţioase din România. McDonald's a donat produse pentru a-i sprijini pe cei aflaţi în carantină. Avon a donat spitalelor produse de igienă, în timp ce Banca Transilvania achiziţionează dezinfectant, măşti de protecţie şi echipamente pentru a sprijini eforturile medicale. Liderul IT UiPath a oferit gratuit software-ul său instituţiilor de asistenţă medicală care combat COVID-19. Autonom a pus gratuit flota de autovehicule la dispoziţia ONG-urilor şi fundaţiilor care luptă împotriva COVID-19. Atât de mulţi dintre dumneavoastră – ARC, Autonom, Banca Comercială Română, BRD Societate Generale, Coca-Cola, Deloitte, EY România, Farmaciile Catena, MegaImage, Profi, OMV Petrom, One United Partners, Pepsi, Rompetrol şi Vodafone şi, mulţi alţii – aţi contribuit financiar sau oferindu-vă produsele, serviciile şi asistenţa pentru a ajuta la câştigarea acestei bătălii. Vă mulţumesc foarte mult. ONG-urile din rândul membrilor dumneavoastră, precum OvidiuRo, Hospice of Hope, Fundaţia UiPath, TechSoup, Teach for România şi World Vision îşi desfăşoară în continuare activitatea în domeniul sănătăţii şi educaţiei, în ciuda resurselor limitate.

Pentru a suplimenta eforturile AmCham, am făcut apel la toate companiile şi organizaţiile româneşti să îşi unească forţele şi să contribuie. Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România a donat produse Crucii Roşii. Fundaţia Româno-Americană – un alt partener-cheie, a fost creată cu finanţare de la Guvernul american după Revoluţie, pentru a răspunde nevoilor vitale de dezvoltare socială a României. Acum activează prin fundaţii comunitare şi coordonează eforturile societăţii civile în Bacău, Buzău, Galaţi şi în alte comunităţi.

În acest moment critic din viaţa acestei naţiuni, veţi vedea acte de curaj şi îndrăzneală peste tot. Ele vor fi păstrate în memorie mult timp, aşa cum vor fi şi cei care nu au răspuns la apel. Acum este momentul ca toate companiile, nu doar cele americane, care ne împărtăşesc angajamentul faţă cele mai bune practici de afaceri americane şi de responsabilitatea socială corporativă, să conducă prin forţa exemplu, aşa cum aţi făcut deja mulţi dintre voi. Generozitatea dumneavoastră chiar contează.

Din păcate, prădătorii şi actorii negativi încă pândesc în aceste vremuri de vulnerabilitate. Rusia şi China au încercat să folosească această oportunitate pentru a răspândi minciuni despre Statele Unite, România, COVID-19 şi comportamentul propriilor guverne. Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măşti de marcă Huawei deghizate în donaţii umanitare este inadmisibil. I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, şi o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră naţională şi care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înşelăciune, confuzie şi lipsa de transparenţă a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preţ mortal pentru întreaga lume. Această pandemie în care ne aflăm subliniază importanţa transparenţei în ceea ce priveşte sănătatea umană, buna guvernanţă şi economia globală. Când informaţia este restricţionată, consecinţele sunt devastatoare. Ca urmare a muşamalizării de către Partidul Comunist Chinez, experţii chinezi şi internaţionali au ratat o fereastră critică pentru a limita izbucnirea acestui virus în China şi pentru a opri răspândirea sa globală. Acelora dintre noi care poartă cicatricile comunismului nu trebuie să li se amintească preţul plătit în vieţi omeneşti pentru minciunile comuniste.

E timpul pentru curaj. O perioadă în care ar trebui să ne aprofundăm angajamentele faţă de principiile durabile ale decenţei, integrităţii şi valorilor umane. Sunt valorile care trebuie să supravieţuiască unor capitole atât de dure din povestea umană. România este binecuvântată cu resurse naturale semnificative şi cu o forţă de muncă talentată, care o vor ajuta să iasă din această criză mai puternică şi mai prosperă. România va oferi poporului său beneficiile democraţiei, securităţii şi oportunităţilor economice ani la rând. Atunci când am acceptat să fiu ambasador în România, m-am angajat să dezvolt în continuare Parteneriatul Strategic SUA-România şi am fost hotărât să consolidăm cooperarea noastră de securitate, deja impresionantă, pentru a asigura libertatea ambelor ţări. Sunt la fel de hotărât să ne consolidăm angajamentul comun de a promova prosperitatea noastră economică.

Preşedintele Trump s-a întâlnit de două ori cu preşedintele Iohannis la Casa Albă şi vă asigur că poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american. Cei doi lideri ai noştri împărtăşesc aceeaşi viziune în chestiunile de securitate. De asemenea, ei sunt de acord să prioritizeze cooperarea noastră economică în domenii-cheie care cu certitudine vor asigura libertatea şi prosperitatea României ani la rând.

Când va ieşi din această criză, România va fi bine poziţionată pentru a deveni lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţelor, finanţelor, asistenţei medicale, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, producţiei de energie şi industriei. Viitorul României ca naţiune prosperă, în care talentele şi resursele sale naturale oferă o mare bogăţie poporului său, este aproape să se transforme în realitate. Acest lucru see poate realiza doar prin adoptarea unor legi şi reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupţiei endemice şi prin creşterea transparenţei, toate acestea putând duce la beneficii economice enorme şi la prosperitate.

AmCham şi membrii săi reprezintă valorile americane şi angajamentul faţă de fundamentele democraţiei, statului de drept şi transparenţei. Activităţile susţinute de advocacy ale amcham în ce priveşte impozitarea şi probleme fiscale, mediul de investiţii, reglementările de afaceri şi condiţiile de muncă trebuie să continue. Mulţi dintre dumneavoastră sunteţi liderii celor mai mari companii din România. Exemplele oferite de dumneavoastră în aceste vremuri de încercare vor fi repetate şi înmulţite.

Preşedintele Trump a subliniat recent modul în care General Motors, Ford, 3M, Google şi alte companii americane se adaptează la criză şi găsesc modalităţi diferite de activitatea normală de a contribui la luptă. În calitate de lideri de afaceri, dumneavoastră împărtăşiţi acel spirit de inovare şi de rezolvare a problemelor, bazat pe atitudinea „putem face”. Aşadar, continuaţi să faceţi ceea ce aţi făcut întotdeauna bine şi ştiţi deja să faceţi – să vă adaptaţi, să inovaţi, să depăşiţi obstacole, să duceţi lucrurile la îndeplinire şi să găsiţi modalitatea adecvată de a oferi şi altora.

Trebuie să ne alăturăm cu toţii acestei lupte împotriva pandemiei şi să reconstruim economia românească. Împreună, vom asigura un viitor mai luminos pentru România.

Vă mulţumesc tuturor. Rămâneţi în siguranţă şi Dumnezeu să vă binecuvânteze!