Tăriceanu: Romexpo să fie transformat în spital de campanie. E posibil ca 200.000 de bucureşteni să se infecteze

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, miercuri, ca, în condiţiile în care un număr mare de bucureşteni s-ar putea infecta cu coronavirusul Wuhan, pavilionul expoziţional Romexpo să fie transformat într-un spital de campanie, exprimându-şi convingerea că se vor găsi paturile, aşternuturile şi mâncarea necesare pentru pacienţii de acolo.

“Vreau să faceţi o socoteală: în Bucureşti sunt 2 milioane de locuitori şi dacă 10% din aceşti oameni sunt infectaţi, înseamnă 200.000. Dacă 10% din cei 200.000 vor trebui duşi în spitale, ce vom face? Din 200.000, 10% înseamnă 20.000 de oameni care ar trebui cazaţi în spitale. Locuri nu sunt. De aceea, am propus ca în loc să facem un spital de campanie de 160 de locuri, când noi vom avea nevoie de mii sau zeci de mii de locuri de cazare, să ne gândim să utilizăm spaţii mari cum este pavilionul expoziţional Romexpo sau sălile de sport”, a explicat Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte al Senatului a atras atenţia că, spre deosebire de Spania, unde clima e caldă şi amenajarea unui spital într-un stadion ar putea fi o soluţie pentru că temperaturile nu sunt scăzute, România nu se află în acelaşi punct. De asemenea, Tăriceanu a susţinut că se vor găsi soluţii pentru a echipa paturile şi bucătăria, în cazul transformării Romexpo într-un spital de campanie.

“Trebuie să folosim spaţii care sunt încălzite, care sigur pot să fie dezinfectate, cum e Romexpo, unde poţi să cazezi, să poţi asigura spitalizare pentru sute şi mii de oameni. Şi nu e singurul loc. Cred că în toată ţara ar trebui gândit în acest fel. O să spuneţi bine, dar nu sunt compartimentate, nu sunt paturi, nu e lenjerie, nu e bucătărie. Eu nu cred că e aici o problemă. Sunt zeci de fabrici de mobilă în România care ar putea să facă imediat paturile pentru aceste spitale. Sunt spaţii de confecţii care ar putea să facă aşternuturile necesare. Sunt zeci şi sute de restaurante care în momentul acesta s-au închis. Se poate organiza într-un loc cum e Romexpo o bucătărie”, a adăugat liderul ALDE.

În plus, Tăriceanu a precizat că, deşi nu doreşte să detalieze potenţialele soluţii, este sigur că există soluţii eficiente care trebuie puse în aplicare.

Remarcile lui Tăriceanu vin în contextul în care sistemul de Sănătate a fost îngenuncheat de epidemia de coronavirus care bântuie lumea: peste 350 de cadre medicale au fost infectate până în prezent pe teritoriul României, mai multe spitale au fost închise temporar sau plasate în carantină, un număr tot mai mare de angajaţi medicali şi-au dat demisia sau au cerut să intre în concediu şi un număr tot mai mare de cadre medicale au criticat lipsa acută de echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, biocide, dezinfectanţi, etc.), fiind astfel expuşi la infectare în timp ce se află în linia întâi a luptei împotriva temutului virus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne