Centrul Moscovei, pustiit pentru securitatea învestirii lui Putin (revista presei)

Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin depune jurământul de învestire în funcţie, la Kremlin, 7 mai 2012. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.05.2012

Ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin s-a desfăşurat fără surprize - invitaţii au discutat despre străzile pustii din Moscova şi ciocnirile dintre poliţie şi opoziţie din ajun, scriu ziarele moscovite de marţi.

Invitaţii la ceremonie au putut urmări pe nişte ecrane întregul drum străbătut de Vladimir Putin de la sediul guvernului, unde a lucrat în ultimii patru ani ca premier, până la Kremlin, explică Izvestia. Interesant cine este regizorul care gândit un oraş fără oameni prin care trec, într-o linişte de mormânt, două coloane de maşini, neţinând cont de regulile de circulaţie, se întreabă Nezavisimaia Gazeta, referindu-se la faptul că traseul străbătut luni dimineaţa de Putin de la guvern la Kremlin a fost închis circulaţiei muritorilor de rând.

Astfel, televiziunile au arătat cum coloana trece pe străzi pustii, care arată nefiresc pentru un oraş aglomerat cum este Moscova. Captivaţi de 'curăţări', au obţinut un oraş fără oameni. În schimb - nicio problemă. Doar chiar dacă ar fi pus pe traseu de-ai lor, cu steguleţe, nu ar fi fost siguri de loialitatea lor totală. Toţi cei în care au avut încredere au încăput în trei-patru săli la Kremlin.

Kommersant prezintă o revistă a presei străine. Cu mâna pe Constituţie, domnul Putin a jurat 'să respecte şi să apere drepturile şi libertăţile omului' şi să apere securitatea Rusiei. Aşa a preluat el oficial frâiele puterii de la preşedintele aflat la final de mandat, Dmitri Medvedev, comentează The Daily Telegraph, amintind că în ajunul ceremoniei au avut loc cele mai grave ciocniri de până acum dintre poliţia rusă şi manifestanţii anti-Putin. The New York Times scrie că Vladimir Putin şi-a întors luni postul de preşedinte al ţării, în timp ce poliţia încerca, a doua zi consecutiv, să suprime protestele opoziţiei în oraş, răspândind ordinul să-i reţină pe toţi cei care poartă panglică albă - devenită un simbol al protestelor anti-Putin în Rusia.

Priorităţile lui Putin sunt creşterea economică şi creşterea demografică, relatează Deutsche Welle. Creşterea democraţiei în listă nu este inclusă... Gerhard Schroeder, Silvio Berlusconi, Aleksandr Lukaşenko, Nursultan Nazarbaev, Viktor Ianukovici. Iată lista oamenilor politici de nivel înalt pe care Vladimir Putin i-a invitat la învestirea sa. Această listă spune foarte mult despre relaţiile sale internaţionale. Aceştia sunt oamenii care au bune relaţii cu Kremlinul - doi foşti şefi de guvern contestaţi şi trei preşedinţi autoritari din foste republici sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor