Putin cere dovezi privind presupusul amestec al ruşilor în alegerile americane

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova nu va lua măsuri împotriva cetăţenilor ruşi acuzaţi de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA dacă aceştia nu au încălcat legile Rusiei.

Într-un interviu cu NBC News, difuzat vineri seara, Putin a afirmat că Rusiei nu i s-a prezentat nicio dovadă oficială sau vreo cerere de extrădare din partea procurorului special american Robert Mueller, care a acuzat 13 cetăţeni ruşi şi trei companii din Rusia de un presupus amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

„Nu putem răspunde al acest lucru dacă ei nu încalcă legile ruse. Persoanele bine educate trebuie să înţeleagă că noi, cei din Rusia, nu putem judeca persoane dacă acestea nu au încălcat legea rusă”, a mai precizat Vladimir Putin.

„Este nevoie de o cerere oficială către procurorul general al Federaţiei Ruse. Daţi-ne un document, daţi-ne o cerere oficială. Această măsură trebuie să treacă prin canale oficiale, nu prin presă sau strigând în Congresul Statelor Unite”, a adăugat Putin.

Preşedintele rus a făcut aceste remarci în ciuda faptului că în anumite cazuri, precum cel al politicianului din opoziţie Alexei Navalnîi, Kremlinul a fost acuzat că foloseşte instanţele judecătoreşti pentru a-i pedepsi pe adversarii politici ai elitei politice ruseşti.

Remarcile lui Putin confirmă faptul că Rusia probabil nu îi va preda pe cei 13 cetăţeni ruşi identificaţi în actul acuzator al lui Mueller. Rusia nu are un tratat de extrădare cu SUA.

Fără ajutorul Moscovei, Mueller are mici şanse să meargă mai departe cu cazul său împotriva suspecţilor, care sunt acuzaţi că au folosit mai multe conturi false pe reţelele de socializare şi au încercat să influenţeze dezbaterile prezidenţiale americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe