CIA refuză să informeze electorii americani cu privire la presupusa legătură dintre Trump şi Putin

Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA a fost obligat să anuleze o şedinţă programată pentru joi la Capitol Hill, întrucât solicitarea de informaţii suplimentare de la CIA şi alte agenţii de spionaj a fost respinsă.
Republicanul american Devin Nunes.
Republicanul american Devin Nunes. (Captură Foto)

Preşedintele comitetului, republicanul Devin Nunes, a publicat miercuri noaptea o declaraţie în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care agenţiile de informaţii au tratat cererea congresmenilor.

“Este inacceptabil ca directorii comunităţii de spionaj să nu îndeplinească cererea Comitetului de Informaţii al Camerei şi să nu ofere mâine [joi] informaţii cu privire la atacurile cibernetice care au avut loc în timpul campaniei prezidenţiale. Puterea legislativă este învestită constituţional cu responsabilităţi de supraveghere a agenţiilor executive, care sunt obligate să se conformeze cererilor noastre”, a susţinut Nunes.

El a adăugat: “Comitetul este profund îngrijorat că intransigenţa privind furnizarea informaţiilor către Congres poate permite manipularea informaţiilor în scopuri politice”.

Iniţial, Nunes a cerut o sesiune privată cu uşile închise, pentru joi, cu directorul CIA, John Brennan, directorul FBI, James Comey şi directorul Serviciului Naţional de Informaţii, James Clapper, care va fi înlocuit la începutul anului următor. El i-a trimis luni o scrisoare lui Clapper în care a explicat că, de fapt, membrii Comitetului doresc clarificări suplimentare asupra remarcilor făcute recent membrilor mass mediei de către oficiali CIA nenumiţi, care au precizat că, aparent, au descoperit că guvernul rus a influenţat alegerile prezidenţiale americane în favoarea preşedintelui ales Donald Trump.

În cererea sa iniţială, Nunes a invocat declaraţia publică a lui Clapper din luna noiembrie, care a susţinut că, de fapt, Comunitatea de Informaţii nu are dovezi pentru a lega guvernul rus de emailurile hackuite ale democraţilor sau de influenţarea alegerilor.

Nunes a susţinut că oferă agenţiilor de spionaj timp până vineri pentru a transmite datele şi a adăugat că, “în special, dorim să clarificăm rapoartele media care au susţinut că CIA dispune de o nouă evaluare pe care nu ne-a furnizat-o”.

Dar CIA a refuzat să participe la întâlnire, susţinând că activitatea agenţiei se focusează pe o anchetă generală cerută de preşedintele Barack Obama. Celelalte agenţii de informaţii nu au răspuns nici ele solicitării de a veni la şedinţa Comitetului, în ciuda faptului că acesta are jurisdicţie asupra problemei.

Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii, care este responsabil de monitorizarea tuturor celor 17 agenţii de informaţii din SUA, a publicat o declaraţie care nu este în consens cu remarcile lui Nunes, susţinând că membrii Congresului au fost informaţi intensiv pe durata verii şi că au continuat să fie informaţi şi după ziua alegerilor prezidenţiale.

Ziarul Washington Post a publicat săptămâna trecută un articol în care cita surse anonime din cadrul CIA afirmând că ar exista o legătură între Rusia lui Vladimir Putin şi Donald Trump, şi că în recenta campanie electorală magnatul american a primit ajutor de la hackerii ruşi pentru a o învinge pe Hillary Clinton.

Într-un interviu acordat duminică pentru Fox News, Donald Trump a declarat că democraţii se află în spatele ştirilor care susţin că hackerii ruşi au intervenit pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale.

Campania începută de lideri democraţi la scurt timp după victoria lui Trump, şi continuată de articolul din Washington Post, s-a transformat într-o campanie având ca rezultat faptul că 55 de electori au cerut înaintea votului pentru preşedintele nou ales, la 19 decembrie, informări din partea CIA în privinţa presupusei legături Putin-Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe