Putin, aşteptat la G20 pentru ”dialog sincer şi complet” despre Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost avertizat să se aştepte la un ”dialog sincer şi complet” privind Ucraina şi dezastrul MH-17 atunci când va participa la summitul G20 din Brisbane, Australia.

Guvernul australian a confirmat că liderul rus va participa în noiembrie la summitul liderilor, în ciuda faptului că premierul australian Tony Abbott a afirmat că nu-l bucură multe aspecte ale politicii externe a Rusiei.

După doborârea avionului Malaysia Airlines MH-17 deasupra Ucrainei în luna iulie, Australia s-a confruntat cu mai multe solicitări care-i cereau să-i interzică lui Putin să participe la întrunirea din Brisbane.

Totuşi, trezorierul australian Joe Hockey a discutat cu ministrul rus de Finanţe în Washington în acest weekend şi a confirmat că Putin va participa la summitul de luna viitoare.

”Membrii G20” au convenit că ”preşedintele Putin ar trebui să participe” la Brisbane, a declarat Hockey.

”Cred că va exista un dialog complet şi sincer cu preşedintele Putin la acea întâlnire”, a declarat Abbot, adăugând că în timp ce există multe lucruri de ”deplâns”în ceea ce priveşte politica externă a Rusiei şi ”agresiunea ostentativă” împotriva vecinului său mai mic, G20 este o întâlnire internaţională care operează prin consens.

”Rusia este un membru al G20 şi, astfel, suntem obligaţi să-l acceptăm pe liderul rus în această ţară”, a adăugat acesta.

Premierul a mai recunoscut că cetăţenii Australiei vor fi enervaţi de venirea lui Putin în Brisbane pe fondul incidentului MH17, în care au murit 38 de australieni.

Abbot a declarat că va încerca să-l determine pe preşedintele rus să coopereze cu investigaţia privind dezastrul aviatic şi să-i predea pe indivizii care au luat parte la doborârea avionului.

”Ceea ce vreau eu de la preşedintele rus este o asigurare din partea lui că el şi Rusia vor face tot ce pot pentru ca, cel puţin acum, justiţia să fie respectată”, a declarat acesta.

Zborul Malaysia Airlines s-a prăbuşit în zona de conflict din estul Ucrainei pe 17 iulie, în timp ce se îndrepta spre Kuala Lumpur dinspre Amsterdam. Toate cele 298 de persoane de la bordul Boeingului 777 au murit în urma accidentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe