Rusia: Ministerul Justiţiei încearcă să închidă o organizaţie istorică pentru drepturile omului

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Ministerul rus al Justiţiei a făcut un apel către Curtea Supremă a Rusiei solicitându-i să închidă organizaţia independentă pentru drepturile omului Memorial, relatează Rferl.

Prima audiere a procesului intentat cu scopul de a închide Memorial va avea loc pe 13 noiembrie, potrivit website-ului Curţii Supreme ruse.

Procesul a fost intentat de ministerul rus pe 24 septembrie şi acceptat de Curtea Supremă a doua zi, a raportat vineri Ria Novosti.

Procurorii ruşi au încercat anterior să înregistreze oficial organizaţia Memorial sub clasificarea de ”agent străin” folosind o nouă lege rusă, dar această cerere a fost respinsă de o instanţă din Moscova.

Rapoartele nu menţionează motivele pentru care Ministerul de Justiţie caută să închidă Memorial.

Ian Rachinski, membru al conducerii Memorial, a declarat că procesul este lipsit de fundamente şi a jurat că grupul va depune o plângere la Curtea Constituţională a Rusiei privind acţionarea în instanţă de către minister.

”Ministerul Justiţiei restricţionează dreptul cetăţenilor de a se asocia”, a notat Interfax citându-l pe Rachinski. ”Mai mult, Ministerul Justiţiei nu are o bază constituţională solidă. Nu are autoritatea să interfereze cu drepturile constituţionale ale cetăţenilor”.

Creat la sfârşitul anilor 1980 de un grup de dizidenţi din epoca sovietică, printre care şi laureatul cu premiul Nobel Andrei Saharov, Memorial a acţionat ca un grup de monitorizare şi sursă importantă de informaţii despre epoca sovietică pentru istoricii din ultimul sfert de secol.

Preşedintele organizaţiei Memorial, Arseni Roginski, care a fost prizonier în lagărele sovietice, a declarat că ministerul nu a informat în mod oficial organizaţia despre acest proces.

În schimb, am primit o telegramă din partea Curţii Supreme care anunţa desfăşurarea procesului intentat pentru lichidarea organizaţiei Memorial, a declarat Roginski pentru agenţia de ştiri rusă RBK.

Roginski a declarat că ministerul are de mult timp probleme cu structura organizaţională a organizaţiei Memorial. În loc să aibă un sediu principal care să deschidă filiale locale pe teritoriul Rusiei, Memorial este formată din mai multe zeci de organizaţii independente la nivelul societăţii civile care s-au alăturat de-a lungul timpului, a explicat acesta.

În cazul în care Curtea Supremă decide să închidă Memorial, nu va însemna că şi aceste organizaţii vor fi închise, a precizat Roginski.

”Unele vor trebui să se înregistreze din nou şi apoi vom găsi o cale de a ne uni încă odată”, a concluzionat preşedintele Memorial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe