Pungeşti: guvernul Ponta îşi dă jos mănuşile

Tabăra de Rezistenţă de la Pungeşti
Tabăra de Rezistenţă de la Pungeşti (Ioana Florea/Epoch Times)

Sâmbătă Pungeştiul a fost scena unor abuzuri nemai întâlnite de la mineriadele lui Ion Iliescu.

Pe 7 decembrie la ora 11.30, în tabăra de rezistenţă din afara satului Siliştea, în jur de 400 de persoane au scandat minute în şir: “Ponta, nu uita, România nu-i a ta!”, “Uniţi, salvăm România!” sub privirile a circa 50 de jandarmi care stăteau pe marginea drumului judeţean şi priveau.

Oameni din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Braşov, Sibiu, etc au venit sâmbătă la Pungeşti pentru a fi alături de săteni. Aceştia au demonstrat moderaţie, iar filmările de pe internet demonstrează că Ticu Pâslaru şi Zâna Domintean, doi dintre liderii taberei de rezistenţă le cântau paznicilor de la SSG cu steagul naţional în mână: “E România, e ţara noastră şi niciodată, niciodată Chevron n-o s-o otrăvească!”

La un moment dat sătenii au trecut de lanţurile de jandarmi şi s-au năpustit asupra gardurilor de sârmă, smulgându-le, unii declarând că agenţii de pază SSG i-au instigat detonând petarde şi că i-au electrocutat cu un aparat cu electroşocuri.

Jandarmii au lovit cu brutalitate oamenii. După distrugerea gardurilor „oamenii legii” au trecut la abuzuri fără precedent care nu au ocolit pe nimeni.

Ionuţ Voinea, un tânăr de 23 de ani cu handicap sever a fost bătut sălbatic de 4 mascaţi în spatele unui magazin. Din cauza handicapului pe care îl are, băiatul nu poate vorbi. În stare de şoc, a fost luat de mâini şi picioare şi dus la dubă. Pe drum plângea şi ţipa, iar toţi cei prezenţi care au sărit în ajutorul lui au fost luaţi şi ei fără nicio explicaţie, a relatat Andrei, prietenul lui Ionuţ şi martor ocular la aceste scene.

Tânărul de 17 ani, Deliş Vasilică povesteşte: “Duminică dimineaţa mă duceam cu animalele la cireadă la păscut şi jandarmii m-au luat. Au spus să mă legitimez, au vrut să mă bage în dubă forţat şi n-am vrut. M-au lăsat, mi-au luat datele, apoi au vrut să mă bage în dubă şi au reuşit. Acolo m-au bătut, m-au împins cu bocancul în piept şi de acolo m-au dus la Pungeşti şi mi-au făcut proces verbal. Mi-au dat şi amendă 50 de lei pentru că n-am vrut să mă duc din prima în maşină. Şi pe drum când m-au adus înapoi au spus că ne mai întâlnim noi, nu e ultima oară când ne întâlnim. Erau jandarmii de la Vaslui. Nu s-au legitimat deloc şi au spus că au dovadă cu mine că sâmbătă atunci când a fost cu incidentul au spus că eram acolo. Au dovadă, au filmarea că am fost acolo şi eu în schimb sâmbătă nici măcar n-am fost deloc acolo. Din octombrie n-am mai fost acolo. M-au bătut în dubă aşa vreo 10 minute şi apoi până la Pungeşti. ”

Nici Vlad Ioachimescu, asistent universitar cercetător la UNATC I.L. Caragiale Bucureşti nu a scăpat de furia jandarmilor. “La un moment dat, am auzit oamenii de afară huiduind, o persoană a intrat şi ne-a spus că au venit jandarmii, aşa că mi-am pornit aparatul şi am început să filmez întreaga scenă. Ieşind în uşa magazinului, în timp ce filmam am fost tras afară de jandarmi, lovit. Mi s-a sucit mâna în care ţineam aparatul şi mi-a fost distrus display-ul în urma unei lovituri cu pumnul. Apoi am fost aruncat într-o maşină a jandarmeriei şi dus la secţia de Poliţie. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi săvârşit vreo infracţiune sau contravenţie, fiind privat de libertate împotriva voinţei mele. La secţia de poliţie, mi s-a întocmit proces verbal de contravenţie, invocându-se articolul 3 din Legea 61 şi fiind acuzat în mod total mincinos că aş fi adus injurii instituţiei jandarmeriei. Urmează să depun plângere penală împotriva tuturor jandarmilor care m-au răpit de pe proprietate privată, mi-au distrus aparatul foto şi m-au lovit” a declarat dl. Ioachimescu.

Pentru a-i descuraja pe protestatari, corturile în care activişti şi oameni din sat au demonstrat împotriva exploatării gazelor de şist a fost vizitată de echipe de control ale instituţiilor statului.

Sub pretextul că acele corturi nu respectă normele legale în vigoare, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică a verificat tabăra. „Am făcut nişte recomandări, în sensul să instaleze o toaletă, să depoziteze deşeurile într-un loc prestabilit, de preferabil în pubele, şi să respecte normele de igienă”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Activiştilor din tabără li s-a dat un termen de 48 ore pentru igienizarea zonei, sub sancţiunea evacuării. În control au fost şi pompierii care au constatat că sobele nu respectă cadrul legal în vigoare, fiind amplasate prea aproape de pereţii corturilor, iar coşurile de fum nu sunt conforme, datorită înălţimii la care sunt amplasate.

Autorităţile urmăresc să alunge activiştii pentru ca sătenii să rămână fără sprijin. “Iau oamenii de pe stradă şi la intimidare, adică zic: ştim noi c-ai fost acolo. Hai, spune! Lor le trebuie să smulgă declaraţii, stau cu camera la un metru de oameni şi îi filmează. Intimidare! Ei merg la intimidare ca cineva să zică domnule n-am fost eu, a fost ăla! Se recurge la metode din astea comuniste ” explică Constantin Pâslaru, unul din liderii protestului. „Uite şi acuma trec jeepuri, oamenii când văd jeep-urile astea mari, maşinile astea mari, blindatele astea crează o stare d-aia de tensiune. Văd jandarmi peste tot, câte 4, câte 4 la fiecare colţ de stradă. Cu cât ne apropiem mai mult de zona unde este instalată bariera sunt din ce în ce mai mulţi."

Strategia jandarmilor e să „bată la uşi şi se merge la intimidare ca să nu stea în zonă activişti, să nu mai stea oamenii. Ştiţi oamenii dintr-o comună liniştită vor spune la un moment dat: lasă-i, facă ce-o vrea numai să ne dea pacea şi liniştea înapoi. Sunt metode moştenite din epoca de aur pe care acum le aplică din nou. Ştiţi joacă poliţistul bun şi poliţistul rău. Vin unii îi bat şi apoi vin ceilalţi să socializeze cu noi ziua. Ei spun ziua că nu domnule! Noi nu suntem aşa, că avem şi noi copii, că ne gândim, că...e de-a dreptul malefic! Ziua încearcă să socializeze, noaptea să accidenteze.”

Problema Pungeşti se extinde în alte zone unde Chevron vrea să amplaseze sonde. 200 de oameni s-au strâns la Păltiniş, comuna Băceşti alertaţi de apariţia unei echipe cu o aparatură specială care a declarat că efectuează măsurători cu privire la calitatea aerului. Acelaşi lucru se petrecuse cu două săptămâni înainte să apară pentru prima dată utilajele Chevron la Pungeşti. Chevron are aprobarea pentru ridicarea unei sonde de explorare a gazelor de şist şi aici. Alertaţi, peste 200 de oameni s-au strâns aseară în zonă. Echipa care “măsura calitatea aerului” a dispărut rapid!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne