Pseudo-artist american doreşte să aducă mumia lui Lenin în SUA

Lenin, coborât de pe piedestal la Bucureşti. Piaţa Scânteii 5 martie 1990
Lenin, coborât de pe piedestal la Bucureşti. Piaţa Scânteii 5 martie 1990 (ANDRE DURAND / AFP / Getty Images)

Un entertainer american şi-a anunţat intenţia de a cumpăra cadavrul îmbălsămat al criminalului Vladimir Ilici Lenin din Rusia şi de a-l transporta în Statele Unite.

David Datuna, născut în Georgia, şi-a făcut publicitate mâncând "lucrarea" lui Maruizio Cattelan valorată la 120.000 USD, intitulată „Comedian” - care consta dintr-o banană lipită pe un perete - la Art Basel din Miami în decembrie anul trecut.

Joi, Datuna a plusat din nou, declarând pe reţelele de socializare că doreşte să construiască o replică a mausoleului lui Lenin din Piaţa Roşie - la Washington - şi să mute acolo corpul îmbălsămat al infamului criminal comunist.

Artistul susţine că SUA se apropie de "idealurile" socialiste, în timp ce Rusia, unde experimentul sovietic de 70 de ani s-a încheiat în 1991, se îndreaptă în direcţia opusă.

Lenin este unul dintre cei mai sângeroşi lideri comunişti din istorie, având un rol determinant la cârma Revoluţiei Bolşevice, care a instaurat primul regimul comunist din lume la Moscova. De acolo, comunismul - o ideologie a urii deghizate în doctrină politică progresistă care promitea un viitor de aur, dar care nu a reuşit niciodată de devină viabilă economic - şi-a întins tentaculele în numeroase ţări. Regimurile comuniste s-au făcut vinovate de nenumărate crime, în ciuda faptului că promiteau o viaţă mai bună.

„Rusia a fost mult timp un imperiu, cu împăratul său. Între timp, SUA se îndreaptă spre comunism şi idei socialiste”, a scris Datuna pe Instagram.

„Astăzi, atributele mausoleului şi ale lui Lenin sunt mai necesare în Statele Unite decât în Rusia”, a spus el.

Liderul Partidului Comunist Rus, Ghennadi Ziuganov, a criticat propunerea lui Datuna, numind mausoleul şi alte relicve sovietice „sacre”. „[Americanii] ar trebui să-şi preţuiască propriile valori. Ne-am protejat şi ne-am îngrijit şi vom continua să facem acest lucru ”, a spus Ziuganov. „Sunt sacre pentru noi, în timp ce [americanii] îşi distrug propriile statui, ba chiar au decapitat barbar statuia lui Columb”, a afirmat Ziuganov, referindu-se la valul de proteste din acest an care răstoarnă monumente legate de colonialism şi sclavie, dar şi de istorie în general.

Mausoleul lui Lenin este învăluit în controverse în Rusia. Luni, Uniunea Arhitecţilor din Rusia a anulat brusc un concurs de reamenajare a monumentului de la Moscova, după o ploaie de critici din partea admiratorilor fondatorului sovietic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii