PSD, la final de campanie: Dăncilă a făcut mai multe pentru români într-un an şi 9 luni decât Iohannis în 5 ani

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

La doar câteva ore după ce fostul premier Viorica Dăncilă a publicat o „scrisoare deschisă” pe contul său de Facebook în care l-a invitat încă o dată pe preşedintele Klaus Iohannis la o dezbatere, PSD l-a acuzat pe şeful statului că îi dispreţuieşte pe cetăţeni, că nu respectă România şi că îi este frică de o dezbatere cu contracandidata sa.

“Echipa de campanie a Partidului Naţional Liberal, prin intermediul şefului de campanie al lui Klaus Iohannis, Dan Motreanu, a transmis un nou răspuns arogant românilor care aşteaptă o dezbatere democratică între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale. În cunoscutul stil arogant, care a caracterizat campania lui Klaus Iohannis, iniţiativa PSD de a organiza o dezbatere în prezenţa reprezentanţilor mass-media, transmisă în direct către români, a primit următorul comentariu din partea PNL: ‚aveţi un răspuns de acum două săptămâni’”, a transmis PSD.

În acelaşi timp, PSD a prezentat presupusele “motive” pentru care preşedintele Iohannis refuză “să-şi prezinte priorităţile pentru români în cadrul unei dezbateri electorale”, după cum urmează:

1. Klaus Iohannis îi dispreţuieşte pe cetăţenii români, considerând că nu le datorează nimic pentru voturile pe care le solicită.

2. Klaus Iohannis se teme de o dezbatere cu contracandidatul său, Viorica Dăncilă, care a făcut mai multe pentru români într-un an şi nouă luni la Palatul Victoria decât a realizat Klaus Iohannis în cinci ani la Palatul Cotroceni.

3. Lui Klaus Iohannis nu-i pasă de regulile politicii în democraţie, care presupun confruntare directă şi cinstită între candidaţii în alegerile prezidenţiale.

4. Klaus Iohannis nu are respect pentru presa din România, cu care nu a dialogat în mod real nici în această campanie şi nici în întregul său mandat prezidenţial.

5. Klaus Iohannis este comod şi nu doreşte să-şi sacrifice confortul unei seri de vineri pentru o dezbatere pe care românii o merită şi o aşteaptă.

6. Klaus Iohannis are lucruri de ascuns faţă de publicul larg şi se teme că ele vor fi deconspirate.

În final, PSD a reamintit că şeful statului este aşteptat în această seară, la ora 20:00, “la o dezbatere electorală la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia ar avea oportunitatea să îşi transmită mesajul şi priorităţile sale către români, înaintea votului din această duminică”.

Reacţia PNL la scrisoarea Vioricăi Dăncilă

La rândul lor, liberalii au reacţionat dur după “scrisoarea deschisă” postată pe Facebook de Viorica Dăncilă, aceasta primind o serie de replici acide de la Alina Gorghiu şi Rareş Bogdan.

“Am auzit că ne caută echipa de campanie a doamnei VVD. Iar cu dezbaterea… Nu mai bine ar ieşi cei de la PSD puţin pe stradă, să mai simtă ce gândesc oamenii? Preşedintele României se află la Bacău, la o dezbatere deschisă cu cetăţenii. Pentru că asta e democraţia! Deci nu cred că se supără cineva că nu va da curs invitaţiei de a se întâlni cu dumneavoastră la Parlament. Şi să vă spun eu ce este 'DE NEACCEPTAT'. Frica PSD de a se întâlni cu electoratul, de a cere direct cetăţenilor să meargă la vot!”, a transmis senatoarea Alina Gorghiu.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a remarcat că şefa PSD “iar se face că vrea să participe la o dezbatere cu preşedintele Românei”.

“Se face în timp ce stă între patru pereţi, pentru că pe stradă este huiduită şi apostrofată. Îi comunic faptul că domnul Preşedinte Klaus Iohannis dezbate cu oamenii, în stradă, în săli, răspunde la întrebări, aduce argumente... Şi au fost multe întrebări zilele astea, la Baia Mare, Bistriţa, Ploieşti, Galaţi, azi suntem la Bacău - tot atâtea locuri unde şeful statului a discutat/discută cu cetăţenii. Dar o face sincer, fără minciuni, fără a amăgi oamenii. Ca un om serios, cu conştiinţă. Domnul Iohannis a fost la Zagreb, la summitul liderilor PPE, alături de Angela Merkel, Ursula von der Leyen şi Donald Tusk, premierul Greciei, Kiriakos Mitsotakis şi fostul şi viitorul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, să dau numai nişte exemple. Adică lideri, doamnă Dăncilă, viziuni, argumente, proiecte, progres. Vă sunt cunoscuţi termenii aceştia? Doamna Dăncilă, cred că staţi închisă în birou şi visaţi cai verzi pe pereţi, iar din când în când intră câte-un sfetnic şi vă spune 'ieşiţi, doamnă, de sub masă, că nu vine nimeni să vă reproşeze minciunile pe care le-aţi spus, vă păzim noi!'. Mai ales după desecretizarea Raportului 10 august...”, a declarat Rareş Bogdan.

Potrivit liberalului, “manipulările PSD, de cea mai joasă speţă, ies la iveală”.

“Ieşiţi, doamnă, dintre cei 4 pereţi, mergeţi în stradă şi vorbiţi cu oamenii, dezbateţi cu ei, vedeţi ce vă spun! Măcar un duş rece, din când în când, un şef de partid, chiar şi aşa, instalat de un infractor, trebuie să facă, să se trezească! Aveţi curaj să daţi ochii cu România normală, cea pe care aţi umilit-o, aţi minţit-o, aţi luat-o de neroadă, aţi bătut-o pe 10 august, aţi gazat-o? Aveţi curaj să le spuneţi românilor de ce aţi ajuns pe primele pagini ale ziarelor de pe glob? Aveţi curaj să le explicaţi oamenilor de ce aţi angajat numai copii, nepoţi, amante, iar pe cei competenţi i-aţi invitat să plece la mii de kilometri, cu lacrimi în gât? Aveţi curaj să le spuneţi părinţilor lor de ce au plecat copiii lor din ţară? Aveţi curaj să le spuneţi românilor de ce aţi legiferat exclusiv pentru un grup infracţional? Aveţi curaj să le spuneţi cum aţi făcut averi de faraoni în timp ce electoratul vostru sărăcea? În stradă, printre oameni, acolo e dezbaterea! Haideţi, pi R pătrat pe stradă!”, a precizat Rareş Bogdan.

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă

Dragi români,
Dragi jurnalişti,
Dragi formatori de opinie,

Indiferent de opţiunea dumneavoastră duminică, cred că sunteţi de acord cu toţii că felul în care domnul Iohannis a ales să se comporte în toată această perioadă este DE NEACCEPTAT. Nimeni, dar absolut nimeni, nu şi-ar fi permis să refuze, fără niciun argument credibil, o dezbatere electorală.

Nimeni nu a înţeles până la acest moment de ce întrebare fuge atât de tare domnul Iohannis. Ce poate să justifice o asemenea atitudine de dispreţ şi lipsă de reacţie la apelul românilor? Ce ne ascunde domnul Iohannis?

Eu, până în ultima clipă, voi insista şi voi fi pregătită pentru confruntarea democratică pe care românii o cer şi o merită!

Aşa că lansez un apel public. Sa îl chemăm pe Klaus Iohannis la dezbatere în această seară, începând cu ora 20:00, la Palatul Parlamentului! Echipa mea de campanie deja încearcă să ia legătura cu staff-ul domnului Iohannis pentru a stabili această întâlnire.

PS: Chiar şi în ultima zi de campanie, domnul Iohannis le spune românilor, la fel de obsesiv şi stupid, că au de ales între dumnealui şi PSD. Nu, domnule preşedinte! Românii au de ales între un om care fuge de întrebări şi unul care, în ultimele zile, a răspuns câtorva sute de întrebări venite de la toţi jurnaliştii, fără menajamente, fără repetiţii, fără regie!