Protestul de la Chişinău: Gaz paralizant, Kalaşnikov şi toată poliţia în apărarea lui Plahotniuc

Deşi opozanţii guvernului de la Chişinău protestează de mai bine de un an, duminică s-au confruntat cu o situaţie aparte, ca urmare a provocărilor venite chiar din partea forţelor de ordine.
Protest în centrul Chişinăului, 24 aprilie 2016
Protest în centrul Chişinăului, 24 aprilie 2016 (Epoch Times România)

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN) au declarat luni, la o conferinţă de presă, că dacă până acum se afirma că Moldova este un stat captiv, lucru menţionat chiar şi de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după manifestaţia de duminică se consideră că moldovenii trăiesc într-un stat poliţienesc, cu toate instituţiile statului acaparate.

„Noi trăim deja într-un stat poliţienesc. Nu putem neglija faptul că duminică au fost încălcate flagrant două drepturi fundamentale ale cetăţenilor: dreptul la libera circulaţie şi dreptul la protest”, a afirmat membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

Potrivit organizatorilor protestului, ceea ce s-a declarat la mass media condusă oficial şi din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc este ridicol. În plus, chiar pe un video prezentat de PublikaTV se vede clar cum tânărul reţinut pentru că a aruncat cu pietre, le spunea poliţiştilor să nu-l lovească pentru că este de-al lor.

„Purtătoarea de cuvânt a departamentului cu destinaţie specială declară franc în emisie că protestatarii au folosit gazul paralizant. Există imagini foarte clare cum un poliţist din cordonul respectiv a declanşat sprayul. De ce minte această poliţie condusă de nişte criminali. Jizdan (ministrul de Interne – n.r.), Pînzari (şeful Inspectoratului General de Poliţie – n.r.), Cavcaliuc (şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei – n.r.) sunt nişte criminali. Ei sunt în slujba lui Plahotniuc. Este inadmisibil”, a declarat membrul CMAN, Vasile Năstase.

Totodată, Năstase a ţinut să precizeze că sprayul despre care chiar ministrul de Interne a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă că ar fi fost lacrimogen, era de fapt „spray paralizant care este interzis în toată lumea”.

O mare parte ditre cei care au suferit de pe urma acelui spray paralizant au fost jurnaliştii care stau practic între poliţişti şi protestatari, un cameraman de la postul Jurnal TV, care îl filma chiar pe cel care a declanşat gazul, a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă din Capitală.

„De ce a fost nevoie să fie folosit, doar e un loc public. Acest individ care a declanşat sprayul este angajatul poliţiei. De fapt, există foarte multe voci care spun că indivizii care stăteau în acel cordon nu reprezentau poliţia, fiind deghizaţii paramilitari ai lui Plahotniuc”, a adăugat Năstase.

O altă observaţie a organizatorilor a fost faptul că în timpul protestului de duminică poliţia a fost prezentă în număr mult mai mare la proprietăţile lui Plahotniuc, chiar şi 20 de rânduri pe str. Bulgară. „În Guvern putea să intre duminică oricine ar fi dorit, iar dincoace (pe str. Bulgară şi la GBC – n.r.) cu Kalaşnikov, mitraliere, arme automate etc. Nu este vorba de un stat poliţienesc, ci de o huntă veritabilă care a fost instaurată în RM”, a menţionat Vasile Năstase.

Este de menţionat fapul că în timpul manifestaţiilor de duminică din autocarele amplasate chiar în faţa Global Business Centre (GBC) a coborât o mulţime de poliţişti care au înconjurat clădirea. Totodată, în faţa forţelor de ordine înarmate şi foarte bine echipate din jurul GBC au fost amplasaţi tineri, studenţi ai Academiei de Poliţie din Chişinău.

„Duminică în jurul GBC erau 7-8 cordoane de poliţişti, toată conducerea poliţiei, a Ministerului de Interne stăteau acolo pe scări, sau în interiorul clădirii, dar în prima linie au pus nişte tineri, studenţi de la Academia de Poliţie, anul 3-4 cu ochii lor plini de frică şi disperare. Aceasta a fost o provocare crasă, chiar şi acele autocare din faţa poliţiştilor, au fost amplasate pentru a fi răsturnate sau aprinse de provocatori. Eu am înţeles că acest om Plahotniuc a încercat să ne transforme în criminali”, a mărturisit Slusari.

În final, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a ţinut să precizeze că, violenţele, de facto, au fost provocate de oamenii lui Plahotniuc „deghizaţi în poliţişti, torţionarii lui 7 aprilie, care au încercat să transforme şi protestul de duminică în unul la fel, sângeros. Instituţiile internaţionale au înţeles că cel care a dat caracter sângeros protestului din 7 aprilie şi care a încercat să facă acelaşi lucru şi cu protestele noastre este Plahotniuc”.

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au menţionat că protestele vor continua imediat după sărbătorile de Paşti, fără să precizeze modalitatea în care se vor desfăşura, urmând să fie consultat Forumul Civic pentru a putea lua decizii în acest sens.