Socialiştii vor să demită Guvernul Filip prin moţiune de cenzură. Comuniştii ajută la elaborarea documentului

La iniţiativa Partidului Socialiştilor, până la jumătatea lunii mai va fi înregistrată o moţiune de cenzură împotriva actualului Guvern, la elaborarea căreia va participa şi Partidul Comuniştilor.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialist din Moldova
Igor Dodon, liderul Partidului Socialist din Moldova (Captură foto: privesc.eu)

Partidul Socialist din Moldova (PSRM) a venit cu iniţiativa de a înregistra o moţiune de cenzură privind activitatea Guvernului Filip. Anunţul a fost făcut de liderul acestei formaţiuni, Igor Dodon, care a menţionat că a discutat cu reprezentanţii mai multor fracţiuni despre iniţiativa socialiştilor.

„Am avut discuţii cu fracţiunea Partidului Comuniştilor care au spus că vor semna moţiunea de cenzură pregătită de socialişti. Mai mult decât atât, le-am propus s-o pregătim împreună. Am iniţiat discuţiile şi cu Partidul Liberal Democrat. Au spus că se vor întâlni şi vor lua decizii în acest sens”, a declarat Dodon, conform realitatea.md.

Deşi Pavel Filip este candidatul la funcţia de prim-ministru din partea Partidului Democrat, Dodon a menţionat că i-a sugerat şi liderului democrat, Marian Lupu să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.

„Cred că au dubii la modalitatea spectaculoasă, nocturnă cum a fost votat şi depus jurământul de acest Guvern. Poate pleacă singur dl Filip, mai este timp până la mijlocul lunii mai”, a subliniat socialistul.

Politicianul a precizat că vor face tot posibilul ca acestă moţiune să fie înregistrată imediat după 10-11 mai.

Igor Dodon a enumerat şi câteva motive stipulate în moţiune. Astfel, deputatul socialist consideră că „unul dintre motivele de bază ar fi capturarea statului şi instituţiilor statului, lipsa reformelor, atât la capitolul economic şi social cât şi în alte sectoare de care este responsabil Guvernul”.

Totodată, acesta şi-a exprimat speranţa că moţiunea va fi semnată de „cel puţin 40 de deputaţi din opoziţie şi nu doar de numărul minim de 26 de deputaţi. Ne punem acest obiectiv”.

„Scopul nostru este ca această moţiune să fie dezbătută în plenul Parlamentului nu mai târziu de a doua jumătate a lunii mai. Dacă insistăm ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc o dată cu alegerile prezidenţiale, la 30 octombrie, atunci varianta legală şi cea mai rapidă constituţional ar fi demiterea Guvernului până la sfârşitul lunii mai, pentru ca în următoarele 90 de zile să nu fie numit alt guvern şi la sfârşitul lunii august să fie dizolvat Parlamentul şi atunci intrăm în campanie electorală şi cu prezidenţiale şi cu parlamentare anticipate”, a conchis liderul socialist.

Deocamdată, cei care au dat curs iniţiativei socialiştilor este Fracţiunea PCRM. Potrivit secretarului fracţiunii comuniste, Elena Bodnarenco, PCRM va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, anunţată de socialişti şi chiar va participa la redactarea documentului.

„Noi vom susţine şi chiar vom participa la realizarea documentului. Vom redacta textul moţiunii împreună. Considerăm că această moţiune este necesară deoarece situaţia socio-economică în ţară este dezastruoasă”, a anunţat Elena Bodnarenco, citată de UNIMEDIA.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, coleg de partid cu actualul premier, Pavel Filip şi membru al actualei majorităţi parlamentare, consideră iniţiativa socialiştilor ca fiind una democratică şi prevăzută de lege. Totuşi acesta i-a sugerat liderului socialist „dacă într-adevăr are seriozitate în intenţiile sale, să ţină cont de câteva sfaturi:

  • să arate clar care sunt obiecţiile cu privire la activitatea Guvernului;
  • să anexeze la acea moţiune de cenzură un program de guvernare pe care-l vede el ca fiind unul bun pentru stat;s
  • să anexeze la aceamoţiune de cenzură şi un cabinet de miniştri, numele şi funcţiile lor, un cabinet din umbră cum ar trebui să existe la opoziţie”, a opinat Candu.