China testează o rachetă nucleară ce poate atinge orice punct din SUA

Regimul din Beijing se apropie tot mai mult de finalizarea testărilor celei mai noi rachete balistice chineze, care este capabilă să lovească orice locaţie din SUA. Totuşi, unii analişti susţin că pentru moment nu există pericolul izbucnirii unor tensiuni militare între SUA şi China.
Un camion al armatei chineze cară o rachetă DF-21D la o paradă în Piaţa Tiananmen, 3 septembrie 2015
Un camion al armatei chineze cară o rachetă DF-21D la o paradă în Piaţa Tiananmen, 3 septembrie 2015 (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Beijingul a continuat în 12 aprilie testarea celei mai noi rachete balistice chineze, capabilă să transporte până la 10 focoase nucleare în orice punct al Statelor Unite.

Regimul chinez a desfăşurat testele în contextul nemulţumirilor sale în ceea ce priveşte o viitoare decizie a unei curţi internaţionale de arbitraj privind revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud. Cazul, adus în faţa curţii de către Filipine, ar putea discredita pretenţiile teritoriale ale Chinei în regiune.

Oficiali nenumiţi ai Pentagonului au dezvăluit pentru Washington Free Beacon detalii privind testarea noii rachete. Aparent, ei au monitorizat zborul a două astfel de rachete, care au apărut pe sateliţii militari şi senzorii regionali.

Oficialii nu au detaliat locaţia recentului test, dar Free Beacon a susţinut într-un articol din 19 aprilie că testele anterioare au avut loc la Centrul de Testări Spaţiale şi de Rachete Wuzhai din centrul Chinei.

În plus, Free Beacon a mai declarat că testarea a avut loc cu doar trei zile înainte ca secretarul american al Apărării Ashton Carter să fi vizitat un portavion american din Marea Chinei de Sud şi cam în aceeaşi perioadă în care un general chinez de rang înalt a făcut o vizită neobişnuită pe o insulă disputată din Marea Chinei de Sud.

Conform dr. Bernard D. Cole, care predă la Sino-American Relations and Maritime Strategy at the National War College, testul a fost probabil plănuit cu mult timp în avans.

“Se lucrează la racheta DF-41 de cel puţin 15 ani, sau probabil mai mult, aşadar acesta este doar sfârşitul unui proces îndelungat”, a susţinut acesta într-un interviu telefonic.

Conform Free Beacon, Kanwa Asian Defense a raportat luna trecută faptul că noua rachetă balistică a Chinei se află în faza finală de testare, care urma să se desfăşoare în apropiere de Xinyang, în provincia centrală chineză Henan.

Cole a susţinut că dacă Beijingul deţine o armă nucleară ce poate lovi SUA ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra modului în care Washingtonul relaţionează cu regimul chinez, însă ar putea afecta comportamentul Chinei.

Noua situaţie “le va consolida încrederea în diplomaţia şi în statutul lor militar”, a declarat Cole.

Un alt factor este faptul că regimul chinez deste preocupat să-şi schimbe politica privind armele nucleare, trecând de la “supravieţuire” la un statut mai agresiv, conform căruia rachetele sunt pregătite să fie lansate în orice moment.

Mai mult, The Union of Concerned Scientists a declarat că o astfel de schimbare ar putea amplifica riscul unui accident nuclear, adăugând că SUA ar putea ajuta la evitarea unei astfel de situaţii.

Conform lui Cole, luând în considerare noua rachetă chineză şi presupusele schimbări de direcţie ale Chinei în privinţa utilizării armelor nucleare, cel mai rău scenariu ar putea avea loc în urma apariţiei unor politici de distrugere reciprocă, similare cu cele existente între SUA şi Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.