Proteste masive în Marea Britanie împotriva planului de austeritate al guvernului

Londonezii protestează împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvernul Cameron, 20 iunie 2015.
Londonezii protestează împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvernul Cameron, 20 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.06.2015

Mii de oameni au mărşăluit în Marea Britanie în semn de protest faţă de politica recent alesului guvern conservator, de a reduce cheltuielile publice, informeaza Business Standard.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc în Londra, manifestanţii mărşăluind de la Bank of England către sediul Parlamentului.

Mai mulţi lideri de sindicate şi celebrităţi britanice, inclusiv cântăreaţa Charlotte Church şi actorul russell Brand, s-au adresat mulţimilor.

Proteste au avut loc de asemenea şi în oraşele Liverpool şi Glasgow, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului condus de David Cameron, care susţine că acestea sunt vitale pentru a reduce deficitul ţării.

Manifestaţia marchează “debutul unei campanii de protest, greve, acţiuni directe şi de nesupunere civică în întreaga ţară. Nu vom avea tihnă până când cura de austeritate aplicată ţării va fi de domeniul trecutului”, a declarat Sam Fairbairn, un responsabil al asociaţiei People's Assembly Against Austerity, din care fac parte sindicate, protestatari antirăzboi, dar şi politicieni laburişti şi ecologişti, anunţă Agerpres.

Protestul din Londra a fost organizat de People's Assembly Against Austerity, în timp ce mitingul din capitala scoţiană a fost organizat de asociaţia Scotland United Against Austerity.

Mitingurile au fost marcate de sunetul tobelor şi scandări de slogane, care au răsunat în inima districtului financiar al Londrei.

Pe unele dintre pancartele afişate erau scrise mesaje precum: “Un salariu care să permită supravieţuirea mamelor” sau “Suntem furioşi şi nu mai suportăm”.

Jeremy Corbyn din opoziţia britanică a declarat că austeritatea este o “acoperire” pentru adâncirea inegalităţilor.

“Marea Britanie a devenit o societate tot mai inegală şi austeritatea este o acoperire pentru adâncirea nivelului inegalităţii”, a declarat el pentru BCC.

Dar un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că inegalitatea veniturilor în Marea Britanie este mai mică decât în 2010, adaugă Business Standard.

“Cea mai bună metodă de a ajuta oamenii din Marea Britanie este aceea de a produce o securitate economică durabilă, acesta fiind motivul pentru care continuăm planul pentru reducerea deficitului nostru”, a declarat acesta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor