Protest masiv anti-TTIP în Hanovra înaintea vizitei lui Obama

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile oraşului german Hanovra pentru a protesta împotriva controversatului acord pentru comerţ liber TTIP. Protestul a avut loc cu doar o zi înaintea sosirii preşedintelui american în oraşul german pentru a promova acordul.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016. (Captură Foto)

Activişti pentru mediu, grupuri pentru protecţia consumatorilor şi organizaţii umanitare au demonstrat sâmbătă împotriva propusului Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). Aceştia susţin că acordul periclitează standardele ecologice şi sociale ale Europei.

Organizatorii protestului de sâmbătă au declarat că moto-ul acţiunii a fost “Obama şi Merkel sosesc: opriţi TTIP şi CETA”. CETA se referă la Acordului Economic şi Comercial UE-Canada.

Se estimează că Obama doreşte să promoveze acordul TTIP duminică, alături de cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia deschiderii celui mai mare târg comercial industrial al ţării din oraşul nordic german Hanovra.

Într-un interviu cu ziarul german Bild înaintea vizitei sale în Germania, Obama a declarat că este încrezător că acordul va consolida comerţul şi va crea locuri de muncă în SUA şi Uniunea Europeană.

Criticii nu sunt de acord cu această opinie, susţinând că TTIP va duce la reducerea salariilor, erodarea protecţiei consumatorilor şi la subminarea standardelor de mediu. Opozanţii acordului susţin că tribunalele ar putea plasa interesele corporaţiilor deasupra celor ale guvernelor alese democratic, citând un caz recent în care gigantul în industria tutunului Philip Morris a dat în judecată Uruguay din cauza adoptării unei legi care cere aplicarea de avertismente grafice pe pachetele de ţigări.

Caracterul secret al negocierilor

Cea de-a 13-a rundă a discuţiilor privind TTIP va începe luni la New York. Discuţiile au fost puternic criticate pentru maniera secretă în care s-au desfăşurat până acum.

Legiuitorilor americani li s-a permis doar să analizeze documentele provizorii în camerele speciale de lectură şi li s-a interzis să discute despre documente cu experţii, mass media sau grupările lor politice.

Mai mult, cancelarul german a fost forţat să apere caracterul secret al negocierilor privind TTIP, susţinând că documentele nu pot fi disponibile pentru toată lumea în avans.

Negociatorii de ambele părţi ale Atlanticului şi-au exprimat speranţa în legătură cu finalizarea discuţiilor sub administraţia Obama, dar timpul se scurge şi alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna noiembrie.

În noiembrie 2015, peste 100.000 de persoane au mărşăluit pe străzile Berlinului pentru a protesta împotriva TTIP.