Pronunţarea în dosarul privind mita pentru arbitri, amânată pentru a treia oară

Epoch Times România
22.10.2013

Magistraţii Tribunalului Prahova au amânat, luni, pentru a treia oară, pronunţarea în dosarul privind mita pentru arbitri în care au fost trimise în judecată, în anul 2009, 14 persoane, printre care şi fostul finanţator al echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova, instanţă la care se judecă pe fond dosarul, a amânat pentru a treia oară pronunţarea, următorul termen fiind stabilit pentru data de 24 octombrie.

Un număr de 14 persoane au fost trimise în judecată, în iunie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti pentru fapte de corupţie, printre inculpaţi aflându-se fostul finanţator al FC Argeş, Cornel Penescu, fostul director al societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, şi mai mulţi arbitri.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006-aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Constantin Gheorghe au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Liviu Făcăleaţă, care era director general în cadrul societăţii PIC, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri.

Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, este acuzat de luare de mită, în timp ce în sarcina lui Gheorghe Constantin, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia sunt acuzaţi de luare de mită, în cazul lui Bogaciu infracţiunea fiind săvârşită în formă continuată.

În cazul lui Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile PIC şi Fotbal Club Argeş, acuzaţiile se referă la trei infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, precum şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

De asemenea, Cristian Mincă, fostul preşedinte al echipei FC Argeş, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de complicitate la cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, în timp ce Daniela Cârstina, director în cadrul societăţii PIC, este acuzată de infracţiunea de favorizare a infractorului, săvârşită în formă continuată.

În cazul lui Florian Prunea, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunea de favorizare a infractorului în formă continuată.

Omul de afaceri Cornel Penescu a mai fost condamnat, în iunie 2012, de Tribunalul Prahova la câte trei ani de închisoare cu suspendare, în două dosare penale în care acesta a fost acuzat de dare de mită.

Inculpaţii în aceste dosare au făcut apel împotriva deciziei instanţei de fond, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti pronunţându-se în unul dintre dosare şi respingând acţiunile ca nefondate. În cazul celui de-al doilea, următorul termen la Curtea de Apel Ploieşti este la data de 28 octombrie.

Penescu se află încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, după ce, în luna septembrie, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. În acelaşi dosar, senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor