Proiectul USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale, aruncat "la gunoi" de Comisia Juridică din Senat

George Dircă (Senator USR) ;
George Dircă (Senator USR) ; (Florin Chirilă/Epoch Times)

Comisia Juridică din Senat a respins, marţi, propunerea legislativă a USR de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, a raportului GRECO şi a recomandărilor din MCV.

Senatorii PNL şi ALDE au lipsit de la lucrările Comisiei. Senatorii UDMR s-au abţinut, iar cei de la PSD au votat "împotrivă".

Propunerea legislativă a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi a intrat în dezbatere la Senat.

"Secţia specială a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea cu scopul de a intimida şi elimina magistraţii şi procurorii incomozi şi de a bloca dosare importante în care sunt cercetaţi actuali şi foşti lideri PSD", a transmis USR.

Senatorul USR George Dircă a argumentat în cadrul Comisiei Juridice că desfiinţarea Secţiei Speciale este recomandată şi solicitată atât de către organizaţiile europene de specialitate cât şi de către instanţele şi parchetele din ţară însumând peste 1.200 de magistraţi.

"Comisia de la Veneţia a confirmat ceea ce noi de la USR am propus printr-un proiect de lege şi anume - desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor - care nu este decât un instrument politic folosit de către PSD în scopuri inadmisibile pentru un stat de drept. Secţia a devenit, practic, un obstacol în lupta împotriva corupţiei întrucât nu există o jurisdicţie definită clar iar conducerea Secţiei nu este una independentă de zona politică devenind vulnerabilă în faţa şantajului şi a compromisului", a declarat Dircă.

"GRECO, grupul de experţi care urmăresc dacă statele membre respectă standardele anticorupţie, a prezentat un Raport în luna iulie 2019 în care s-a recomandat vehement desfiinţarea Secţiei Speciale pe care o consideră drept 'o anomalie şi trebuie desfiinţată'. Magistraţii, prin mai multe asociaţii profesionale, consideră că secţia este o măsură de intimidare la adresa lor, care poate funcţiona la indicaţii politice. De altfel, Secţia Specială a retras contestaţiile în mari dosare de corupţie şi i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc şi Tudor Chiuariu, demonstrând că este o unealtă juridică la îndemâna politicului", mai arată USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne