Proiectul noii Constituţii: Unele amendamente urmează a fi reformulate sau eliminate

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea  Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor  Chiuariu
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor Chiuariu (Epoch Times România)

O parte dintre prevederile iniţiale ale proiectului de revizuire a Constituţiei urmează să fie rediscutate, îmbunătăţite sau eliminate ca urmare a observaţiilor făcute de Comisia de la Veneţia şi de Consiliul Legislativ, conform Mediafax.

Comisia de revizuire a Constituţiei ar urma să analizeze luni amendamentele care cuprind observaţiile făcute de Comisia de la Veneţia şi de Consiliul Legislativ la proiectul de revizuire a legii fundamentale.

Unul dintre principalele amendamente se referă la eliminarea paragrafului prin care era scoasă ideea separării celor trei puteri în stat, şeful statului nemaifăcând parte din puterea executivă în proiectul de revizuire a Constituţiei.

Astfel, alineatul 4 al articolului 1 din Constituţie ar urma să rămână în forma actuală: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale".

Se mai propune eliminarea prevederilor iniţiale pe care le-a adoptat Comisia de revizuire prin care se reglementa explicit în Constituţie că România este stat membru al UE şi al NATO.

Alt amendament propune eliminarea textului introdus anterior privind simbolurile naţionale ale minorităţilor: "Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă".

De asemenea, se propune să fie eliminat textul conform căruia "cetăţenii români se nasc şi trăiesc liberi, se bucură de drepturile şi libertăţile garantate şi stabilite prin Constituţie şi alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea", rămând în vigoare actualul text din legea fundamentală: "Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea".

Un alt text propus pentru eliminare, ca urmare a observaţiilor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Legislativ, este cel potrivit căruia "este interzisă folosirea probelor obţinute ilegal" în cadrul unei cercetări judiciare.

Clarificarea în Constituţie în ce priveşte producerea prejudiciilor de către magistraţi

Totodată, comisia urmează să revină asupra prevederii potrivit căreia statul îşi poate exercita dreptul de regres împotriva judecătorilor pentru prejudicii cauzate prin erori judiciare:

Comisia de la Veneţia propune că textul ar trebui reanalizat atât din perspectiva reglementărilor europene, cât şi din punctul de vedere al noţiunilor utilizate, noţiunea de eroare judiciară reprezentând un concept prea vag, precum şi în sensul stabilirii locului şi rolului procurorilor în sistemul judiciar.

De asemenea, se propune eliminarea textului potrivit căruia "Avocatul Poporului este instituţia autonomă cu rol în protejarea şi promovarea drepturilor omului, în raport cu autorităţile publice", observaţia Comisiei de la Veneţia fiind că "reglementarea propusă este mai vagă decât cea existentă (în actuala lege fundamentală - n.r.) şi nu oferă suficiente garanţii în ceea ce priveşte independenţa instituţiei".

Referitor la definirea rolului Parlamentului, se are în vedere renunţarea la termenul "for suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii" şi se propune eliminarea menţiunii conform căreia "statutul juridic al deputaţilor şi senatorilor se stabileşte prin lege specială".

Regimul ordonanţelor de urgenţă

Comisia de la Veneţia a solicitat expres să se facă referire în lege la regimul ordonanţelor de urgenţă, forul european solicitând modificarea Constituţiei în vigoare pentru a se clarifica unele restricţii în cazul delegării legislative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne