Proiect: anularea pragului de 5% din Legea privind transparenţa acţionariatului băncilor

(photos.com)
Epoch Times România
29.05.2013

Ministerul Finanţelor lucrează asupra unui proiect de lege care prevede anularea pragului de 5% din Legea privind transparenţa acţionariatului băncilor, prag la care Banca Naţională a Moldovei intervine pentru a verifica acţionariatul băncilor. Despre aceasta a declarat, miercuri, după şedinţa Guvernului ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

În acest sens, ministrul a menţionat că legislaţia în domeniu a fost modificată în 2013, însă propunerea Ministerului Finanţelor de a micşora pragul de la 5% la 3% nu a fost susţinută, iar BNM a insistat ca acest prag să rămână la nivelul de 5%.

"Noi vom prezenta un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, a cărei idee de bază va fi eliminarea în genere a acestui prag, astfel încât controlului riguros la capitolul transparenţă din partea BNM să fie supuse toate pachetele de acţiuni, indiferent că este vorba de pachete de acţiuni mari sau mici", a spus ministrul.

Potrivit lui, astfel va fi foarte clar cine este beneficiarul final şi cine stă în spatele fiecărui deţinător de acţiuni din sistemul bancar. "Este, dacă vreţi, şi o cerinţă a timpului, dar şi o cerinţă care reiese din multiplele cazuri pe care le avem în ultimul timp, când în spatele unor aşa zişi acţionari se întâmplă lucruri urâte. Sunt sigur că modificările care vor fi propuse vor da siguranţă şi certitudine mai mare sistemului bancar din RM", a spus Veaceslav Negruţa, precizând că proiectul va fi propus spre adoptare, imediat ce va fi finalizată procedura internă de elaborare.

În 2013 Parlamentul a probat un şir de modificări la Legea instituţiilor financiare, Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, Codul civil al Republicii Moldova. Noile modificări instituie un regim riguros de evaluare şi monitorizare de către Banca Naţională a calităţii acţionarilor unei bănci. Dobândirea cotelor ce depăşesc 5% din capitalul băncii, precum şi majorarea cotelor până la atingerea sau depăşirea limitelor de 20%, 33% sau 50% poate fi efectuată numai cu permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor