Proiectul BNM: Impunerea unui grad sporit de transparenţă în acţionariatul băncilor comerciale

Epoch Times
04.05.2012

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Banca Naţională a Moldovei (BNM) se prevede impunerea unui grad sporit de transparenţă în acţionariatul băncilor comerciale. Proiectul de lege a fost elaborat în comun cu experţii de la Fondul Monetar Internaţional, ca urmare a atacurilor de tip raider ce au avut loc în în vara 2011, când au fost preluate acţiunile de la patru bănci.

În cadrul unei conferinţe de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM a declarat că proiectul în cauză prevede trei noi modificări la Legea privind instituţiile financiare.

Deci în primul rând, băncile şi acţionarii băncilor vor fi stimulaţi din punct de vedere economic pentru a fi mai transparenţi, iar netransparenţa va fi sancţionată.

În acest sens Dorin Drăguţanu a precizat: ”Asta înseamnă amenzi, blocarea unor drepturi cum ar fi cel de vot, de a convoca adunarea generală a acţionarilor sau de a include subiecte pe agenda adunării generale a acţionarilor”.

O altă modificare vizează obligativitatea acţionarilor de a asigura transparenţa. Potrivit guvernatorului, în cazul în care BNM va solicita informaţii suplimentare despre acţionarii băncilor sau anumite tranzacţii bancare, anume acţionarii vor trebui să prezinte aceste informaţii. În prezent, legislaţia în vigoare nu prevede o atare responsabilitate.

Totodată, BNM va aplica în legislaţie noţiunea de ”beneficiar final” al cotelor de participare în băncile comerciale, faţă de noţiunea de ”beneficiar nominal” cu care se operează în prezent.

Guvernatorul a precizat că scopul BNM este ”de a afla persoanele care influenţează semnificativ deciziile operaţionale, economice, financiare ale băncii şi care este capacitatea şi intenţiile acestor beneficiari finali de a gestiona o bancă”., explicând: ”Noi vrem să spunem cine stă în spatele acestor companii, care este ”faţa” şi ”persoana reală” din spatele acestor bănci”.

Precizăm că în prezent, în R.Moldova activează 14 bănci comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor