Profiturile băncii HSBC se prăbuşesc

Gigantul bancar Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) a anunţat o scădere semnificativă a profitului, acuzând schimbările geopolitice ca factor de susţinere a condiţiilor volatile de pe piaţa financiară globală.
(Captură Foto)

Profitul net al celei mai mari bănci (în funcţie de active) a Europei a fost în 2016 de 2,34 miliarde de euro, comparativ cu cel din 2015, şi anume 12,77 miliarde de euro – o scădere de 82%.

În ultimul trimestru, banca HSBC a înregistrat o pierdere de 3,28 miliarde de euro înainte de acoperirea taxelor. Venitul anual al HSBC a scăzut cu 18,5% ajungând la 45,3 miliarde de euro.

Preşedintele HSBC, Douglas Flint, a precizat că schimbările geopolitice de anul trecut au contribuit la “condiţiile volatile de pe piaţa financiară”.

“Subliniem ameninţarea impactului populismului asupra alegerilor politice în viitoarele alegeri europene, posibile măsuri protecţioniste adoptate de noua administraţie SUA ce vor afecta comerţul global, nesiguranţa cu care se confruntă Marea Britanie şi UE în timp ce se apropie de lansarea negocierilor pentru Brexit”, a susţinut Flint în declaraţia sa.

În 2015, HSBC a anunţat o modificare majoră privind reducerea costurilor, închizând 50.000 de locuri de muncă în întreaga lume şi îndepărtându-se de afacerile neprofitabile. În plus, banca şi-a îndreptat atenţia înspre Asia.

Totuşi, banca a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2016 pentru că a făcut parte dintr-un cartel penalizat de Comisia UE pentru manipularea dobânzii Euribor. În trecut, banca a fost implicată într-o proces pentru că nu a efectuat controale împotriva spălării de bani, această situaţie fiind în beneficiul cartelurilor de droguri din Mexic.

HSBC a avertizat că se aşteaptă la o nesiguranţă şi mai mare în acest an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie