Ombudsmanul european va investiga legăturile lui Draghi cu bancherii

Biroul Ombudsmanului european a lansat o investigaţie privind legăturile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cu bancherii din sectorul privat, după solicitările înregistrate de un ONG.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi. (DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Într-o scrisoare adresată lui Draghi în 17 ianuarie, Ombudsmanul Emily O’Reilly a declarat că va analiza “apartenenţa [preşedintelui BCE] la Grupul celor 30 (G30) ... precum şi implicarea unor membri ai BCE în activitatea G30”.

G30 este un grup format din reprezentanţi ai unor bănci centrale, economişti şi bancheri din instituţii financiare private, unele dintre ele fiind monitorizate de BCE.

Ca un prim pas, O’Reilly a cerut ca “BCE să faciliteze o inspecţie asupra tuturor documentelor relevante deţinute de bancă ce vor ajuta Biroul meu să înţeleagă gradului şi anvergura implicării generale a BCE în G30”.

Este cea de-a doua plângere din parte ONG-ului Corporate Europe Observatory (CEO), pe aceeaşi problemă. Prima solicitare, cea din 2012, a fost respinsă.

Într-o declaraţie referitoare la cea mai recentă soloicitare, ONG-ul a declarat: “Cercetarea CEO a dezvăluit o lipsă severă a distanţei critice dintre organismele decizionale ale BCE şi bancherii corporatişti din G30. În condiţiile în care Banca Centrală Europeană este însărcinată să reglementeze sectorul financiar şi să supervizeze alte bănci centrale din zona euro, orice conflicte de interese percepute sau reale prezintă un mare risc la adresa integrităţii BCE. În centrul plângerii se află preşedintele BCE, Mario Draghi, care este membru deplin al G30”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe