Deutsche Bank: acord de 7,2 miliarde USD cu SUA pentru nereguli la vânzarea ipotecilor

După luni de negocieri gigantul german bancar Deutsche Bank a ajuns la un acord cu autorităţile americane, pe baza căruia va plăti peste 7 miliarde de dolari pentru infracţiunile financiare pe care le-a comis în 2008.
(Captură Foto)

Cel mai mare creditor al Europei, Deutsche Bank, şi Departamentul american al Justiţiei au ajuns la un acord privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008.

Deutsche Bank a fost de acord să plătească o amendă civilă de 3,1 miliarde de dolari şi pună la bătaie 4,1 miliarde de dolari pentru despăgubirea proprietarilor de locuinţe, a comunităţilor afectate, a declarat agenţia federală, confirmând detaliile furnizate de bancă în decembrie 2016.

“Această rezoluţie trage la răspundere Deutsche Bank pentru comportamentul său ilegal şi pentru practicile sale de creditare iresponsabile, care au cauzat pagube serioase şi durabile investitorilor şi publicului american”, a susţinut într-o declaraţie procurorul general al SUA, Loretta Lynch.

Lynch a subliniat că banca germană nu numai că a indus în eroare investitorii, dar a contribuit direct la o criză financiară internaţională.

Acordul încheiat de Deutsche reprezintă cea mai mare amendă plătită vreodată pe baza Financial Institutions Reform, Recovery and Enforcement Act (FIRREA), conform Departamentului american al Justiţiei.

Suma plătită de Deutsche Bank este mai mare decât cele 7 miliarde de dolari plătite de Citigroup autorităţile federale şi stat în urmă cu 3 ani. O altă bancă acuzată de vânzarea de titluri de valoare toxice garantate ipotecar, Credit Suisse, a acceptat un acord în valoare de 5,2 miliarde de dolari cu autorităţile americane.

Comportamentul Deutsche Bank în perioada 2005-2007 nu a respectat standardele şi a fost “inacceptabile”, conform directorului general al băncii germane, John Cryan.

În ultimii ani Deutsche Bank a fost lovită de o serie de procese şi scandaluri internaţionale, care au rezultat în mai multe amenzi de miliarde de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie