Prof.dr. Irinel Popescu: Numărul de donatori a scăzut cu 20% în anul 2015 (video)

În anul 2015 numărul de donatori a scăzut cu 20%, ceea ce s-a reflectat în scăderea numărului de transplanturi renale şi hepatice.
Prof. dr. Irinel Popescu
Prof. dr. Irinel Popescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Gina Sturdza
29.01.2016
Se încarcă player-ul...

Prezent la conferinţa de presă organizată de Agenţia Naţională de Transplant, joi, 28 ianuarie, la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni, profesorul dr. Irinel Popescu, a declarat că numărul de donatori a scăzut cu 20% în România, ceea ce s-a reflectat în scăderea numărului de transplanturi renale şi hepatice.

Potrivit comunicatului "Apel privind responsabilitatea în comunicarea publică referitoare la activitatea de transplant", emis de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) cu această ocazie, în urma analizei datelor statistice referitoare la evoluţia activităţii de transplant în ultimii ani, ştirile şi informaţiile lansate în spaţiul public pe canale formale şi informale au o influenţă directă asupra numărului de donatori.

Spre exemplificare, dacă în anul 2012, rata de refuz a donării în rândul persoanelor şi familiilor intervievate în cazuri medicale concrete era de aproximativ 30% (45 de cazuri din 154), în anul 2013, pe fondul unei ample campanii de comunicare referitoare la importanţa transplantului, rata de refuz a scăzut semnificativ până aproape de 20% (46 de cazuri din 212).

În anul 2014 activitatea s-a menţinut, însă în anul 2015 numărul de donatori a scăzut cu 20%, ceea ce s-a reflectat în scăderea numărului de transplanturi renale şi hepatice.

Potrivit ANT, acest regres s-a manifestat inclusiv pe fondul apariţiei unor ştiri despre presupuse nereguli din cadrul sistemului naţional de transplant.

Agenţia Naţională de Transplant "încurajează semnalarea oricărui abuz concret şi susţine deschis implicarea cu bună credinţă a mass-media pe aceste teme. Dar, în egală măsură, propune abordarea cu responsabilitate a unor zvonuri provenite din surse obscure, de tipul celor apărute în ultimii ani. Deşi nu au avut niciun fundament real, asemenea "ştiri" ("bursa preţurilor pentru organe", "transplanturi pentru vip-uri" etc.) au descurajat potenţialii donatori", notează ANT.

Pentru a preveni "astfel de efecte şi a reveni la tendinţa încurajatoare din anul 2013", ANT va demara consultări cu partenerii media în vederea elaborării unui "Acord privind responsabilitatea în comunicarea publică referitoare la activitatea de transplant" prin care să ofere presei mecanisme eficiente şi obiective de verificare a informaţiilor pe care doreşte să le ofere publicului, prevenind astfel încercările de denigrare ale întregului sistem naţional de transplant din motive subiective, se mai notează în comunicatul Agenţiei Naţionale de Transplant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor