15 ani de transplant hepatic în România aniversaţi la Bucureşti (video)

Prof. dr. Irinel Popescu, 25 martie 2015
Prof. dr. Irinel Popescu, 25 martie 2015 (Eugen Horoiu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Cea de-a 10 ediţie a Simpozionului Asociaţiei Române de Chirurgie-Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic a debutat miercuri, 25 martie, la World Trade Center, Bucureşti, cu Conferinţa de presă a Simpozionului HBP. Subiectele de discuţie s-au centrat pe importanţa supraspecializarii în chirurgia HBP pentru pacienţii din România dar şi pe noutăţile legate de transplantul de ficat, cancerul de pancreas, tratamentul tumorilor hepatice, al afecţiunilor căilor biliare etc.

Pe agenda Conferinţei s-au aflat aniversarea a 15 ani de transplant hepatic în România precum şi tema unei noi specialităţi chirurgicale în România: Chirurgia Hepato-Bilio-Pancreatică.

Speakeri Conferinţei de presă au fost Prof. Dr. Irinel Popescu - Preşedinte Asociaţia ARCHBPTH şi Simpozion HBP 2015, Prof. Dr. Cristian Vlădescu - Reprezentant Ministerul Sănătăţii, Prof. Dr. Sorin Barbu - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Clinica de Chirurgie Generală, Cluj-Napoca, Prof. Dr. Cristian Lupascu - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, Clinica Chirurgie, Iaşi, Prof. Dr. Yaman Tokat - Spitalul "Florence Nightingale", Istanbul, Turcia, Prof. Dr. Adrian Hotineanu - Şef Secţie de chirurgie HBP şi Transplant Hepatic Spitalul Republican, Republica Moldova

15 ani de transplant hepatic în România

Prima operaţie reuşită de transplant hepatic din România a fost realizată de Prof. Dr. Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, pe 15 aprilie 2000, moment istoric care a marcat debutul activităţii româneşti de transplant. Începând cu acest moment, numărul operaţiilor de transplant hepatic a înregistrat o creştere anuală progresivă, cu o evoluţie spectaculoasă în 2013, cu deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic în 2014 la Spitalul Clinic Sf. Maria din Bucureşti, ajungând în 2015 la peste 650 de operaţii de transplant hepatic în ultimii 15 ani.

Aceste realizări obţinute în această perioadă nu ar fi fost posibile fără o colaborare internaţională temeinică, evenimentul aniversar fiind celebrat în cadrul Simpozionului HBP alături de personalităţi de marcă ale chirurgiei de transplant hepatic din Elveţia, Turcia, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Din 2015, România va avea specialişti în chirurgia Hepato-Bilio-Pancreatică!

Ca răspuns al necesităţii dezvoltării acestei specialităţi şi a colaborării interdisciplinare în acest domeniu, în anul 2013, la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni Bucureşti, a început pregătirea primei serii de 30 de cursanţi din toată ţara în Chirurgia HBP şi Transplant Hepatic. După promovarea examenului de absolvire, aceştia urmează să obţină în acesta toamna atestatul de specializare.

Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a fost ales pentru pregătirea cursanţilor prin prisma experienţei remarcabile de peste 2000 de rezecţii hepatice în ultimii 20 de ani şi a peste 1000 de rezecţii pancreatice în ultimii 15 ani.

De ce avem nevoie de specialişti în chirurgia HBP şi Transplant Hepatic?

Răspunzând întrebării de ce este nevoie de specialişti în chirurgia HBP şi transplantului hepatic, prof. Dr. Irinel Popescu, Preşedintele Asociaţiei ARCHBPTH şi al Simpozionului HBP 2015 a notat: "Trebuie să le oferim pacienţilor şansa de a fi operaţi de echipe special antrenate într-un tip de patologie în care au şi experienţa".

În 2014, chirurgia HBP a însemnat pentru Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” peste 100 de operaţii de transplant hepatic, peste 100 de rezecţii pancreatice, peste 200 de rezecţii hepatice şi peste 400 de intervenţii în sfera biliară - un volum operator semnificativ, care indică o nevoie reală de specialişti în HBP.

Pentru a afla mai multe amănunte vă invităm să urmariţi materialul video de mai sus.

Epoch Times România este partenerul media al evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne