Proeminent chirurg: Dovezi că sufletul poate părăsi corpul în NDE

Momentul în care spiritul părăseşte corpul
Momentul în care spiritul părăseşte corpul (www.banoosh.com)

Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate cu scopul de a stimula imaginaţia şi de a deschide posibilităţi nevisate până acum. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.

Cercetători olandezi au colectat în ultimii ani, peste 70 de cazuri de experienţe în apropierea morţii (Near-Death Experience, NDE), înregistrând poveştile unor oameni care şi-au părăsit trupurile şi au observat scene pe care le-au descris apoi cu o precizie impresionantă. Detaliile cu privire la ceea ce au văzut (acţiunile medicilor din spital, de exemplu) s-au dovedit corecte, oferind unele dintre cele mai semnificative dovezi privind capacitatea minţii de a exista în afara creierului.

Titus Rivas, Anny Dirven şi Rudolf Smit au publicat această serie de înregistrări într-o carte în limba olandeză intitulată “Wat een stervend brein niet kan” (“What a Dying Brain Can’t Do”- Ceea ce creierul pe moarte nu poate face). Ei caută finanţare pentru a traduce cartea în limba engleză. Între timp, Epoch Times a tradus unele cazuri din această compilaţie.

Într-un caz raportat de către chirurgul cardiac Lloyd W. Rudy (1934-2012), un pacient declarat mort de cel puţin douăzeci de minute, şocant, a revenit la viaţă. Nu numai că întoarcerea sa la viaţă a fost neobişnuită, dar şi povestea lui din perioada în care a fost declarat mort sfidează orice explicaţie raţională. Dr. Rudy, absolvent al University of Washington Medical School, a fost decan al "Programului Heart" al University of Georgia School of Medicine şi membru al primei echipe de transplant de inimă de la Stanford University.

Dr. Rudy şi asistentul său Roberto Amado-Cattaneo au efectuat o intervenţie chirurgicală pentru a înlocui o valvă infectată a inimii. Infecţia a cauzat pacientului un anevrism şi nu putea fi menţinut în viaţă decât prin intermediul unui aparat de respiraţie artificială. Spre sfârşitul intervenţiei, situaţia s-a înrăutăţit şi pacientul nu a mai dat semne de viaţă. Cu regret, chirurgii au întocmit certificatul de deces, au informat-o pe soţia bărbatului decedat şi au oprit aparatele.

"La sfârşitul intervenţiei chirurgicale, medicii au uitat să oprească aparatul care măsoară anumite funcţii ale corpului, cum ar fi tensiunea arterială. În plus, cu puţin timp înainte ca pacientul să moară, au introdus în corpul său un tub lung, cu un senzor la o extremitate pentru a detecta cu precizie anumite funcţii, cum ar fi bătăile inimii", au declarat cercetătorii olandezi.

"Rudy şi asistentul său îşi scoseseră deja halatele, mănuşile şi măştile, şi stăteau în faţa uşii deschise. Discutau despre ceea ce ar fi putut face şi ce medicamente ar fi putut administra pacientului pentru a-l salva. De acum, trecuseră deja douăzeci sau douăzeci şi cinci minute de când pacientul fusese declarat mort. Dintr-o dată, părea să fie o activitate electrică ... Rudy şi asistentul său au crezut că ar putea fi efectul unui fel de convulsii cardiace, cu toate acestea, activitatea a crescut până la a deveni o bătaie cardiacă, mai întâi slabă şi apoi din ce în ce mai rapidă".

Nimeni nu a făcut nimic pentru a reanima pacientului, deoarece a fost declarat mort: trezirea a fost spontană. A fost nevoie de câteva zile pentru ca pacientul să-şi recapete cunoştinţa, dar recuperarea sa a fost completă, fără niciun semn de leziuni cerebrale. "În trecut, am experimentat câteva situaţii în care pacienţii s-au recuperat după un şoc lung şi profund, dar aceşti oameni erau încă în viaţă, în schimb, în acest caz, omul era mort", îşi aminteşte Dr. Amado-Cattaneo.

Ca şi alte persoane care au declarat că şi-au părăsit corpul în timpul unei NDE, pacientul a descris o lumină strălucitoare la capătul unui tunel. Cu toate acestea, anumite evenimente observate în timpul spitalizării, îi intrigă pe cei ce încearcă să verifice ştiinţific experienţele din apropierea morţii. Pacientul a povestit că i-a văzut pe medicii Rudy şi Amado-Cattaneo vorbind, a descris cu precizie poziţia lor în cameră şi faptul că aceştia stăteau cu braţele încrucişate pe piept şi l-a văzut pe anestezist intrând în sală.

Şi mai interesant, a declarat că a văzut monitorul calculatorului pe care o asistentă medicală a ataşat post-it, aliniindu-le unul deasupra celuilalt. Într-adevăr, asistenta a notat câteva mesaje telefonice pentru Dr. Rudy şi le aranjase chiar în acest mod.
"Rudy precizează că pacientul nu ar fi putut vedea notiţele adezive înainte de operaţie. Evident, modul în care post-it- urile erau dispuse pe monitor era diferit de cel de pe alte computere şi pacientul nu ar fi putut ghici ordinea în care fuseseră ataşate", scriu autorii.

Rudy a ajuns la concluzia că pacientul trebuie să fi fost poziţionat efectiv deasupra corpului său, pentru că altfel nu ar fi putut descrie împrejurările într-un mod aşa de precis. În opinia sa, coincidenţă sau simplă previziune, nu pot fi explicaţii realiste.

Nici Dr. Amado-Cattaneo nu a reuşit să explice fenomenul. El a confirmat faptul că pacientul a descris cu exactitate evenimentele şi că, din moment ce peste ochi avea aplicată o bandă pentru a proteja corneea în timpul operaţiei, nu ar fi putut vedea nimic. Aparatele care monitorizau semnele vitale funcţionau perfect, inima lui s-a oprit şi nu a prezentat semne de respiraţie timp de cel puţin douăzeci de minute.

Rivas şi Smit au concluzionat afirmând că strângerea unor astfel de dovezi anecdotice este ceea ce face din ce în ce mai dificil de clasificat acest tip de caz ca simplă sugestie.

Articolul în limba engleză Prominent Surgeon: Evidence Soul May Leave Body in Near-Death Experience

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.