Producţie verde la BMW Group: Utilizarea pilelor de combustie cu hidrogen, extinsă

Fabrica BMW Group din Spartanburg, utilaje cu pile de combustie
Fabrica BMW Group din Spartanburg, utilaje cu pile de combustie (BMW Group)

În numeroase studii, inclusiv în Dow Jones Sustainability Index din ultimii opt ani, BMW Group s-a dovedit a fi în mod constant drept unul dintre liderii industriei auto în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, domeniu care se referă la tot ciclul de viaţă al produselor oferite, de la producţie, trecând la impactul asupra mediului în timpul utilizării şi apoi la reciclare.

Cel mai cunoscut demers al companiei în acest domeniu este BMW EfficientDynamics, pachetul extins de măsuri oferit standard la toată gama de modele pentru a reduce emisiile şi a îmbunătăţii performanţele dinamice.

BMW EfficientDynamics a fost introdus din martie 2007 şi a fost primul program de acest gen pentru un producător auto.

Rezultate spectaculoase la fabrica din Spartanburg, SUA

Tot în domeniul dezvoltării durabile se regăsesc demersurile BMW Group de a obţine o producţie cât mai eficientă, care generează tot mai puţine deşeuri, cu un consum de energie tot mai mic şi asigurat tot mai mult din resurse regenerabile.

Pe termen lung, obiectivul este reducerea între anii 2006 şi 2020 cu 45% a emisiilor şi resurselor consumate pentru fiecare automobil în procesul de producţie.

Trebuie menţionat astfel cazul liniei de asamblare BMW i de la Leipzig, care este alimentată exclusiv cu energie eoliană sau cel al fabricii de fibră de carbon (CFRP) de la Moses Lake, alimentată 100% cu energie hidro.

Inclusiv fabrica din Spartanburg, SUA, se încadrează în cadrul aceleiaşi strategii, caz în care începând din 2003 a fost iniţiat proiectul "Gas to Energy" pentru generarea de energie electrică utilizând gazul metan colectat de la un depozit de deşeuri din apropiere.

La aceeaşi fabrică din Spartanburg, a fost demarat în 2010 proiectul de utilizare a pilelor de combustie pentru propulsarea utilajelor logistice.

Reducere substanţială a consumului de energie

BMW Manufacturing a anunţat în luna martie 2013 extinderea cu succes a utilajelor propulsate cu pile de combustie cu hidrogen, utilizate la manevrarea materialelor în incinta fabricii care se întinde pe o suprafaţă de 37,2 hectare.

În apropierea Energy Center din cadrul acestei uzine din SUA, BMW a finalizat în 2010 instalarea unei zone de stocare şi de distribuţie a hidrogenului, care avea rolul de a furniza energia pentru 85 vehicule de manevrare a materialelor alimentate cu pile de combustie.

Compania şi-a mărit începând de atunci de peste două ori flota de echipamente cu pile de combustie cu hidrogen, urmând să ajungă în 2013 la 230 de unităţi. Funcţiile logistice şi de producţie ale întregii uzine sunt deservite cu ajutorul acestei flote.

"BMW continuă să completeze modelul de producţie cu dezvoltare durabilă prin adăugarea unor tehnologii alternative şi eficiente. Implementarea cu succes şi extinderea flotei alimentată cu pile de combustie cu hidrogen - care are rol în manevrarea materialelor - au reprezentat o sursă de energie durabilă care a depăşit aşteptările noastre", a declarat recent Josef Kerscher, preşedintele BMW Manufacturing.

La nivelul fabricii din Spartanburg, SUA, utilizarea suplimentară a sistemului cu pile de combustie cu hidrogen a fost realizată prin adăugarea a doua compresoare de mare capacitate, a unor tuburi de depozitare şi a conductelor de distribuţie, precum şi a opt distribuitoare de hidrogen.

Ca urmare, sistemul extins va furniza în fiecare zi minimum 400 de kilograme de hidrogen, ceea ce se estimează că va reduce consumul anual cu 4,1 milioane kwh, faţă de 1,8 milioane kwh, cât realiza sistemul iniţial cu pile de combustie cu hidrogen.

Alte cercetări şi realizări

Pe de altă parte, BMW a actualizat şi proiectul-pilot Landfill Gas-to-Hydrogen, a cărei primă fază, care a validat fezabilitatea economică şi tehnică, a demarat în iulie 2011.

În prezent, proiectul a intrat în cea de-a doua etapă a conversiei metan-hidrogen, iar echipa implicată, condusă de Autoritatea de Cercetare din Carolina de Sud (SCRA), implementează şi testează echipamentul care monitorizează puritatea hidrogenului.

Specialiştii de la BMW au instalat pentru aceasta un sistem de purificare care preia un curent de gaz din deşeuri (utilizând îndepărtarea postsiloxanică), elimină sulful, urmăreşte elementele de contaminare şi, în cele din urmă, produce hidrogen printr-un proces numit Steam Methane Reformer (SMR).

"BMW poate să-şi exprime bucuria faţă de ceea ce am reuşit să realizăm în ultimele 18 luni. Obiectivul transformării metanului în hidrogen regenerabil s-a dovedit a fi o opţiune posibilă pentru BMW şi va contribui la transformarea industriei de pile de combustie", a declarat Cleve Beaufort, director BMW Group pentru energie în SUA şi Canada.

SCRA a fost în cadrul acestui proiect un partener important pentru finanţare şi aplicare, iar Departamentul Energiei din SUA a oferit susţinere tehnică şi financiară.

"Green Power Partner"

În partea a doua a anului 2013, este prevăzută să înceapă faza finală a acestui proiect, moment în care BMW va realiza teste comparative directe între utilajele de manevrare alimentate cu hidrogen derivat din gaz de deşeuri şi cele alimentate cu hidrogen din surse comerciale.

BMW Manufacturing a fost desemnată recent de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA al doilea cel mai mare "Green Power Partner", ca urmare a eforturilor depuse în producţia de energie la faţa locului.

Având un mare prestigiu în domeniu, Clasamentul Green Power recunoaşte afacerile şi comunităţile din SUA care investesc în generarea de energie la faţa locului.

Nu mai puţin de 38% din necesităţile de energie electrică ale uzinei BMW din SUA sunt produse în prezent la faţa locului, cea mai mare parte prin programul de transformare a gazului din deşeuri în energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport