Procurorul rus solicită o pedeapsă cu închisoarea pentru muzicienele protestatare

Epoch Times România
08.08.2012

MOSCOVA - Un procuror de stat din Rusia a solicitat judecătorului Tribunalului Districtual Khamovnichesky (Moscova) să le acorde o sentinţă de trei ani de închisoare celor trei cântăreţe protestatare dintr-o trupă rusă, care au rostit o rugăciune punk împotriva preşedintelui Vladimir Putin, în cea mai proeminentă biserică ortodoxă a Rusiei, potrivit unui raport VOA.

În pledoaria de încheiere, procurorul federal Alexei Nikiforov a declarat că Nadejda Tolokonnilkova, în vârstă de 22 de ani, Maria Aliokhnia, în vârstă de 24 de ani, şi Ekaterina Samutsevica, în vârstă de 29 de ani, au abuzat de Dumnezeu când şi-au interpretat cântecul lor punk-rock pe altarul Catedralei Mântuitorului Hristos, folosind cuvinte obscene în biserică.

Nikiforov a continuat să spună că acţiunile întreprinse de tinerele femei au arătat ura lor religioasă şi că membrele trupei au umilit şi batjocorit membrii puternicei Biserici Ortodoxe a Rusiei.

Membrele trupei sunt acuzate de huliganism, dar au pledat nevinovat. Dacă vor fi condamnate, acuzaţiile pot duce la o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Cele trei femei şi-au cerut scuze pentru ofensarea bisericii, dar susţin că doar au încercat să-şi exprime propria opinie când i-au cerut Fecioarei Maria să le scape de Putin.

Avocatul grupului, Mark Feigin, a declarat că scuzele lor vor avea un efect redus sau deloc asupra cazului, pentru ca el crede că autorităţile juridice au decis deja că sunt vinovate. Între timp, Putin a cerut clemenţă în acest caz. Feigin a susţinut că declaraţia lui Putin este puţin probabil să schimbe verdictul sau condamnarea.

Feigin a spus că judecătorul îi susţine pe procurori. El a afirmat că clientele sale vor primi sentinţa în curând şi vor fi trimise într-o colonie penală. El şi-a exprimat opinia că declaraţia lui Putin a fost făcută pentru a micşora preocupările legate de impactul cazului.

Procesul celor trei activiste muziciene a generat condamnare la nivel mondial şi este văzut de mulţi ca un test pentru Putin şi toleranţa sa faţă de dizidenţa din Rusia. Au avut loc proteste la scară largă în ultimele luni - cele mai mari de la colapsul Uniunii Sovietice – în legătură cu modul în care au fost efectuate alegerile prezidenţiale din Rusia la începutul acestui an. Criticii lui Putin susţin că el a câştigat votul prin fraudă şi că Putin conduce ţara printr-un sistem politic bine controlat, care se bazează pe corupţie pentru atingerea obiectivelor sale. Kremlinul neagă toate afirmaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor