Conferinţa internaţională cu privire la reglementarea conflictului transnistrean se va desfăşura în Germania

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
26.10.2013

Săptămâna viitoare va avea loc întrunirea Prim-ministrului Iurie Leancă cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk. Surse de la Tiraspol au comunicat pentru "Infotag" că întrunirea va avea loc miercuri, 30 octombrie, în oraşul german Augsburg, în cadrul Conferinţei internaţionale cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Este deja a treia conferinţă de acest gen organizată de Germania. În 2011 aceasta a avut loc în oraşul Bad Reichenhall, iar în 2012 la Rottach-Egern. La conferinţele precedente a participat, de asemenea, prim-ministrul de atunci, Vlad Filat, şi preşedinţii Transnistriei - Igor Smirnov şi, respectiv, Evghenii Şevciuk. La conferinţă vor mai participa experţi internaţionali, reprezentanţii MAE al Germaniei şi toţi participanţii la negocierile în formatul "5+2".

Potrivit aceleiaşi surse în cadrul Conferinţei se va discuta despre desfăşurarea negocierilor cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, realizarea înţelegerilor anterioare, de asemenea, un şir de chestiuni asupra cărora insistă Moldova şi Transnistria. În special, partea moldovenească consideră necesară discutarea dificultăţilor care au apărut în ultimul timp la şcolile moldoveneşti cu alfabet latin, ce activează pe teritoriul Transnistriei. La rândul său, partea transnistreană propune din nou examinarea chestiunilor legate de activitatea oficiilor Biroului pentru Migraţie şi Azil.

Tiraspolul a fost de acord cu varianta de funcţionare a acestora, propusă de Chişinău, însă doreşte să obţină garanţii din partea UE şi a Germaniei că în urma activităţii acestor oficii, locuitorii Transnistriei nu vor avea de suferit. Problema deplasării libere va fi discutată precum şi în acest context şi în linii generale, de asemenea din perspectiva construirii unui pod peste Nistru între Gura Bâcului şi Bâcioc.

De asemenea, în cadrul conferinţei va fi discutată chestiunea cu privire la demontarea telegondolei industriale Râbniţa - Rezina. Hotărârea cu privire la această chestiune a fost luată încă în mai şi specialiştii ruşi sunt gata să demareze lucrările.

Participanţii conferinţei de asemenea vor face un schimb de păreri pe marginea Acordului de Asociere, pe care RM intenţionează să-l parafeze la summit-ul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius inclusiv participarea Transnistriei la Zona de Liber Schimb cu UE. În comentariul analitic cu privire la Conferinţa de la Augsburg, portalul www.politobserver.ru scrie că "Conferinţa este una foarte importantă".

"În primul rând, aceasta trebuie să aibă loc imediat după alegerile parlamentare din Germania. Evident, Cabinetul Angelei Merkel este cointeresat în rezultatele politicii externe, în special, în ce priveşte chestiunile europene deoarece electoratul german şi opoziţia, în ultimul timp, au primit o mulţime de posibilităţi pentru a critica dur Cancelarul. În al doilea rând, Conferinţa va avea loc în ajunul summit-ului "Parteneriatul Estic" de la Vilnius şi partea germană poate obţine o posibilitate bună de a dialoga cu ambele părţi ale conflictului - pentru a clarifica poziţia acestora şi să expună propriile argumente", menţionează portalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor