Bănicioiu, Arafat şi managerii de spitale, daţi în judecată de rudele victimelor de la Colectiv

Bănicioiu, Arafat şi managerii de spitale care s-au ocupat de răniţii de la Colectiv au fost acţionaţi în instanţă de unele dintre rudele victimelor.
Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale după incendiul de la Colectiv
Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale după incendiul de la Colectiv (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

La scurt timp de la publicarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv, care a dezvăluit modul deficitar în care au reacţionat autorităţile, unele dintre rudele victimelor au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva fostului ministru al Sănătăţii, a secretarului de stat Raed Arafat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - şi a managerilor de spitale care s-au ocupat de răniţi.

"Vrem ca justiţia să-şi facă treaba, să fie lăsată în pace să-şi facă treaba pentru că sunt domni care consideră că dacă cercetările duc mai sus ar trebui oprite. (...) Poate Arafat scapă, dar asta trebuie să o hotărască legea. Eu îmi doresc asta (să îl acţionez în judecată - n.r.) pentru că îl consider vinovat. El este imaginea, el a ieşit la televizor", a declarat Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale, preşedinte al Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

"Atunci (după Colectiv) a căzut un Guvern, un singur om nu a căzut. Un anume domn care are foarte multe greşeli în spate. Nu are ce să caute în poziţia pe care o ocupă. Mă refer la administratorul Arafat şi nu la politicianul Araft. La Colectiv s-a greşit. Unitatea lui a intervenit dezastruos. După care, aici suntem părinţi care ştim cine s-a opus ca timp de o săptămână copiii noştri să plece din spitale în străinătate. S-au opus Bănicioiu, s-a opus Arafat şi s-au opus managerii din spitale. De ce? Pentru că noi avem de toate?

Probabil că atunci când ziceau "de toate" se refereau la bacterii. Lucrurile astea trebuiesc schimbate, repet, pe copiii noştri nu ni-i mai aduce nimeni înapoi, dar dacă medicii nu o să iasă să îşi asume greşelile... Doctorii au muncit, dar au salvat oare vieţi? Faptul că nu au dormit trei nopţi înseamnă neapărat că şi-au făcut datoria? Poate îşi făceau mai bine datoria dacă ieşeau în acel moment în faţa televiziunilor şi spuneau "bă oameni buni, luaţi-i acum de aici pentru că la noi condiţiile sunt astea", a adăugat Eugen Iancu.

Irina Chelba, sora fotografului Alexandru Chelba, unul dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv, din noaptea zilei de vineri, 30 noiembrie 2015, acuză autorităţile statului de muşamalizare.

"Părerea noastră este că atunci când au simţit că nu mai pot face faţă – vorbim de starea fizică a pacienţilor – au preferat să scape de ei şi să-i trimită în străinătate. Noi credem că dacă s-ar fi tras semnalul de alarmă de sâmbătă, duminică, când se ştia clar că este vorba de un număr mare de arşi şi s-a şi afirmat că nicio ţară din lumea asta nu putea face faţă unui asemenea număr mare de arşi, şansele ar fi fost altele. Lor li s-a tăiat şansa aceasta... S-au opus..., au spus trebuie să facem faţă, imaginea trebuie să o păstrăm curată... facem faţă, facem faţă, deşi se murea pe capete", a declarat Irina Chelba.

Eugen Iancu susţine că ISU este de vină pentru că a permis funcţionarea clubului Colectiv în condiţiile acelea – "cu extinctoare expirate sau neîncărcate, fără uşi de ieşire şi aşa mai departe". "Pe urma a venit noaptea incendiului când oricât s-ar bate unii cu cărămida în piept, intervenţia a fost un dezastru".

"Dacă vă uitaţi, Arafat a fost în Belgia să prezinte unor studenţi acolo realizările lui – 63 de morţi la ora aceea era o realizare pentru el, dar nu s-a dus în spitalul de la Bruxelles să vadă răniţii. Aş vrea să văd că are curajul să vină în faţa noastră să ne spună: "Da domnilor, am făcut tot ce era omeneşte posibil", sau "Nu, domnilor, am greşit, îmi cer iertare trebuie să luăm nişte măsuri".

Nu, acest individ are tupeul să ne spună: "Care-i problema că au murit unii acolo?!", a adăugat Eugen Iancu, făcând referire la declaraţia făcut la un moment dat de Arafat cu privire la deplasarea lui Alex Hogea la un spital din străinătate ("S-a greşit. Şi care-i problema?").

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne