Servicii din toate ţările, uniţi-vă! Legea cartelelor prepay revine în forţă

În contextul atacurilor ce au lovit Bruxelles, Guvernul României scoate de la sertar contestata lege a cartelelor pre-pay, declarată neconstituţională în 2014.
(Captură Foto)
Loredana Diacu
28.03.2016

Readusă în prim-plan de către prim-ministrul Dacian Cioloş după atentatele de la Bruxelles, problema cartelelor prepay revine în forţă. Guvernul se pregăteşte să scoată o nouă lege care să nu mai permită vânzarea cartelelor telefonice pre-pay fără prezentarea unui act de identitate.

Reamintim că o lege similară, sprijinită de SRI, a fost declarată neconstituionala de CCR în 2014, din cauza prevederilor care nu garantau că datele obţinute astfel de autorităţi sunt folosite şi protejate fără să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Acum, pe fundalul panicii create de atacurile de la Bruxelles, Guvernul anunţă că şi-a propus să elimine dintr-o lege mai veche respinsă în 2014 de CCR prevederile declarate neconstituţionale şi să scoată o lege aşa-zis curată aşa cum, teoretic, s-a procedat cu legea securităţii cibernetice. Reamintim însă că varianta reşapată a legii securităţii cibernetice - proiect mediat de Klaus Iohannis - a fost considerată însă mult mai intruzivă decât versiunea respinsă în ianuarie de CCR. Totodată, mai multe ONG-uri implicate în apărarea liberaţilor civile şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de faptul că Ministerul Comunicaţiilor şi Societatea Informaţională (MCSI) nu şi-a onorat obligaţiile asumate în cadrul dezbaterilor pe legea securităţii cibernetice, o lege cu miză deosebit de mare pentru societatea civilă.

Revenind la legea cartelelor prepay, acest act normativ cerut insistent de servicii, revine în noul context al panicii răspândite de ultimele atentate de la Bruxelles, context în care premierul Cioloş a "atras atenţia" asupra necesităţii unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, afirmând că România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele prepay fără un control de identitate iar „serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia” şi „se plâng de cartelele pre-pay”.

La scurt timp după afirmaţiile lui Cioloş, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat pentru Gândul că în acest moment „se lucrează” la eliminarea elementelor de neconstituţionalitate din vechea lege privind cartelele preplătite, care a picat la Curtea Constituţională, la pachet cu Legea Big Brother, în 2014.

Ar trebui preluat proiectul existent şi eliminate viciile de neconstituţionalitate şi tratarea problemei. Luăm în calcul acest lucru, se lucrează”, a declarat pentru Gândul ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan.

Articolul original poate fi citit aici

Mai amintim că legea cartelelor prepay a fost adoptată în procedură de urgenţă de ambele camere ale Parlamentului şi a stârnit valuri de critici în rândurile societăţii civile. În faţa sediului SRI au avut loc proteste împotriva acestei legi şi o serie de organizaţii neguvernamentale i-au cerut preşedintelui de la vremea respectivă (Traian Băsescu) să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.

În septembrie 2014 legea a fost respinsă de CCR, în urma unei sesizări făcute în iulie de avocatul poporului, Victor Ciorbea.

CCR a admis, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor