Procurorul General american dat în judecată pentru ascundere de informaţii privind cazul Clinton

La peste 5 luni de la întâlnirea cu Bill Clinton pe un aeroport din Phoenix, SUA, procurorul general Loretta Lynch este somată să ofere detalii despre respectiva întâlnire, care a avut loc înainte ca Departamentul Justiţiei să renunţe la o investigaţie împotriva lui Hillary Clinton.
Procurorul general al SUA, Loretta Lynch.
Procurorul general al SUA, Loretta Lynch. (Captură Foto)

Procurorul general Loretta Lynch se confruntă cu un proces federal pentru a da detalii în legătură cu o întâlnire pe care a avut-o cu fostul preşedinte, Bill Clinton, cu câteva zile înainte să ia o decizie privind soarta soţiei sale, Hillary Clinton.

Întâlnirea din luna iunie a avut loc cu doar o săptămână înainte ca Departamentul american al Justiţiei, pe care îl conduce Lynch, să renunţe la ancheta asupra serverului privat de email utilizat de Hillary în perioada în care era secretar de stat.

American Center for Law and Justice (ACLJ) a intentat, miercuri, procesul împotriva Departamentului Justiţiei în Washington, cerând mai multe informaţii despre acea întâlnire, care a forţat-o pe Lynch să se retragă din investigaţia asupra serverului.

În funcţia de şefă a Departamentului Justiţiei, Lynch trebuia să ia o decizie privind acuzarea fostului secretar destat Clinton pentru utilizarea serverului privat.

Dar Lynch s-a întâlnit cu Bill Clinton pe 27 iunie pe pista Aeroportului Internaţional Sky Harbor din Phoenix, Arizona. Fostul preşedinte Clinton a amânat plecarea zborului său pentru a se întâlni cu Lynch.

“Nu decolaţi!” a strigat Bill Clinton când un agent al Serviciului Secret i-a comunicat că Lynch urma să aterizeze pe aeroport, conform lui Ed Kline în cartea sa Guilty as Sin, care scrie că fostul preşedinte a dorit să compromită investigaţia asupra serverului.

În ciuda faptului că Lynch a insistat că întâlnirea de 30 de minute a avut o natură socială, a fost declanşată o avalanşă politică, fiind pusă sub semnul întrebării independenţa Departamentului Justiţiei.