Întâlnire neanunţată între Bill Clinton şi procurorul general american naşte controverse

În condiţiile în care Hillary Clinton este investigată pentru folosirea adresei personale de email pentru probleme oficiale în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat, soţul ei, Bill, a avut o întâlnire secretă cu procurorul general al SUA pe un aeroport. Cu toate acestea Loretta Lynch zice că discuţia s-a axat pe nepoţii fostului preşedinte.
Fostul preşedinte american Bill Clinton.
Fostul preşedinte american Bill Clinton. (Captură Foto)

Procurorul general al SUA, Loretta Lynch, s-a întâlnit marţi cu fostul preşedinte Bill Clinton timp de o jumătate de oră în avionul său de serviciu pe aeroportul din Phoenix, SUA, a raportat un post de televiziune din Arizona.

Întâlnirea neanunţată – care a avut loc într-un moment în care Departamentul american al Justiţiei investighează modul de gestionare a informaţiilor secrete pe serverul privat de email al candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton – a ieşit la iveală doar când postul de televiziune din Phoenix ABC15 TV a întrebat-o pe Loretta Lynch despre acest lucru în timpul unei conferinţe de presă.

Lynch, care a fost numită în postul său de preşedintele american Barack Obama, a declarat postului de televiziune că ea şi Bill Clinton nu au discutat despre investigaţie sau alte probleme guvernamentale, ci ar fi discutat despre nepoţii lui Clinton şi despre golf.

“L-am văzut pe preşedintele Clinton pe aeroportul din Phoenix”, a declarat ea pentru ABC15 TV.

“În timp ce plecam, el [Clinton] a discutat cu mine şi soţul meu în avion. Conversaţia noastră s-a axat pe nepoţii săi. A fost o discuţie în principal socială şi despre călătoriile noastre. El a vorbit despre faptul că a jucat golf în Phoenix”.

ABC15 a raportat că întâlnirea de la bordul avionului lui Lynch a durat aproximativ 30 de minute. FBI-ul desfăşoară în prezent o investigaţie privind folosirea serverului pesonal de email. În plus, s-a raportat că investigatorii par să fie la un pas de finalizarea investigaţiei şi colaborează cu Divizia pentru Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei pentru a decide dacă acest caz va fi deferit justiţiei.

La sfârşitul anchetei, directorul FBI James Comey va face o recomandare prourorului general Loretta Lynch dacă aceasta ar trebui sau nu să formuleze acuzaţii împotriva lui Clinton sau a vreunuia dintre consilierii săi.

Candidata democrată la prezidenţialele americane Hillary Clinton şi consilierii săi principali sunt vulnerabili la trei acuzaţii penale, pe baza legii Espionage Act, datorită transferului neautorizat de documente secrete pe serverul ei privat de email, au declarat pentru The Daily Caller News Foundation foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale şi oficiali de aplicare a legii.

Aproximativ 150 de agenţi FBI sunt implicaţi în acest caz, iar Comey şi Lynch se întâlnesc de două ori pe săptămână pentru a discuta despre cursul investigaţiei.