Procurorul care a deschis dosarul represiunii din 10 august, cercetat disciplinar

Bogdan Pirlog
Bogdan Pirlog (Aktual24)

Bogdan Pîrlog, procuror cunoscut opiniei publice drept cel care a deschis dosarul represiunii din 10 august, este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale”. "Manifestările" incriminate de IJ vizează în fapt critici adresate de asociaţia înfiinţată de Pîrlog celebrei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare, citat de stiripesurse.ro.

”Din verificările efectuate, inspectorii judiciari au reţinut că susţinerile procurorului Pîrlog, cuprinse în comunicatul Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” din 30 martie 2019, sunt false, au un efect defăimător cu privire la activitatea procurorilor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi, ca atare, aduc atingere onoarei, probităţii profesionale, precum şi prestigiului justiţiei”, potrivit comunicatului.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Reamintim că în comunicatul vizat de IJ se afirmă că: „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie apare ca fiind înfiinţată din două motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistraţilor corupţi, agreaţi de putere, cu riscul refacerii reţelelor de corupţie din anii ’90 şi din primă parte a anilor 2000, pe de altă parte, pentru a acţiona ca un organ represiv, care să poată fi folosit împotriva magistraţilor incomozi – aspecte cu privire la care magistraţii au atras atenţia încă de la momentul punerii în discuţie a înfiinţării acestei secţii speciale”.

Mai amintim în context că numeroşi magistraţi români şi-au manifestat nemulţumirea faţă de înfiinţarea acestei Secţii, acuzând că aceasta ar putea fi folosită de politic drept un instrument pentru constrângerea lor. Şi în plan internaţional înfiinţarea SIIJ a stârnit îngrijorare, GRECO recomandând desfiinţarea ei.

Merită precizat şi că Pîrlog a candidat la şefia SIIJ, scopul lui declarat fiind să se asigure că, până la desfiinţarea pe cale legală a acestei controversate Secţii, nu vor mai fi situaţii nelegale, iresponsabile şi ireversibile, care să îi afecteze pe magistraţii de bună-credinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne