Procurorii DIICOT solicită arestarea unei a patra persoane în cazul furtului de tablouri

(photos.com)
Ana Petrescu
14.03.2013

Procurorii DIICOT au solicitat Judecătoriei Sectorului 5 emiterea unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele unei a patra persoane suspectate în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, informează B1 TV. În momentul de faţă, în acest dosar, se află în arestul poliţiei Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru.

Arestarea solicitată de procurorii DIICOT este făcută în lipsă deoarece persoana în cauză nu a putut fi găsită până în prezent. Judecătoria Sectorului 5 va lua în discuţie vineri propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT.

Tot în cadrul anchetei asupra unui furt de tablouri dintr-un muzeu din Rotterdam în 2012, o româncă de 19 ani a fost arestată pe 4 martie, în metropola olandeză. Poliţia locală o suspectează că a ajutat la ascunderea tablouri înainte de presupusul lor transfer spre România.

"Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz o româncă, în vârstă de 19 ani", a anunţat Poliţia din Rotterdam luni, într-un comunicat de presă.

Suspecta este prietena unui român suspectat că este unul dintre cei care au organizat furtul, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie în România, mai relevă poliţia olandeză.

Nu mai puţin de şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase au autori celebri: "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost reţinuţi ca suspecţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 5 relevă în motivarea deciziei că Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea infracţiunii pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare.

"În cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gauguin, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro", conform documentului citat.

Tot în motivare, instanţa arăta că în acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Cătălin Botezatu, care, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două dintre tablouri lui Constantin Dinescu.

Cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajată a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), iar după ce a aflat că sunt originale, a refuzat să le cumpere, potrivit anchetatorilor.

Anchetatorii citaţi în motivarea instanţei au mai precizat că evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar şi că bărbaţii arestaţi ar fi fost denunţaţi procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceştia.

Tribunalul Bucureşti a respins recursul celor trei arestaţi, iar aceştia sunt cercetaţi în continuare în arest preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor