Procurorii au deconspirat o schemă de comercializare a drogurilor în Ucraina şi Rusia, cu sediul de bază în Moldova

Cătuşe. Foto simbol
Cătuşe. Foto simbol (procuratua.md)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate (PCCOCS) a anunţat luni 9 septembrie 2019, că a deconspirat un grup criminal bine organizat, specializat în comercializarea drogurilor, în perioada 2018-2019, pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei şi Rusiei, „centrul” activităţii grupului fiind în Republica Moldova. Dosarul a fost trimis în instanţa de judecată pentru examinare în fond.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii au ridicat droguri în cantitate de peste jumătate de kilogram. Grupul avea la dispoziţie laboratoare improvizate, calculatoare, curieri şi alte facilităţi, astfel încât acesta activa în baza unei ierarhii şi sistem de divizare a rolurilor, folosind aplicaţii electronice de comunicare secretizată.

„Coordonatorul grupului primea banii prin terminale de plată electronică disponibile public şi ascundea drogurile, de asemenea, în locuri publice, după care le comunica clienţilor electronic locaţia acestora. Per total, procurorii au perchiziţionat peste 10 locaţii în care au ridicat droguri în cantitate totală de aproape 700 grame. Potrivit legii, în cazul unor droguri, chiar şi 0,00002 g se consideră cantitate mare, care rezultă într-o pedeapsă mai mare atunci când este comercializat sau deţinut ilegal”, se mai arată în comunicat.

Potrivit declaraţiilor coordonatorului grupului, acesta era în căutare de lucru şi a contactat autorul unui anunţ publicat pe internet, care l-a acceptat pentru comiterea acestor infracţiuni, iniţial într-un rol de începător. Ulterior, în urma reţinerilor salariale, acesta şi-a deschis magazin personal, în complicitate cu un coleg de la locul de muncă precedent. Acesta şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu procurorii, precum şi cu câţiva membri ai grupului.

Datorită eforturilor procurorilor PCCOCS, urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul a fost trimis în instanţa de judecată pentru examinare în fond. În prezent, membrii grupului criminal organizat care au fost plasaţi în arest preventiv riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Procuratura va reveni cu detalii pe parcurs.