Primele declaraţii ale premierului desemnat: Sunt onorat şi contez pe sprijinul tuturor partidelor

Ion Păduraru, s-a arătat surprins de decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna în calitate de premier, dar a declarat totuşi că este pregătit să-şi asume responsabilitatea de conducere a unui Guvern.
Ion Păduraru, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru
Ion Păduraru, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru (tribuna.md)
Maria Maevschi
15.01.2016

Premierul desemnat de Timofti este conştient că îi va fi foarte greu să convingă partidele politice să-i acorde votul de încredere. Cu toate acestea, el a menţionat că începând cu ziua de vineri va începe discuţiile cu fracţiunile parlamentare participante la formarea unei majorităţi parlamentare.

„Sunt onorat de această desemnare. Înţeleg cât de complicată este situaţia prin care trecem şi cât de complicat va fi să ajung la o înţelegere cu fracţiunile parlamentare. Contez pe sprijinul tuturor fracţiunilor. De mâine voi încerca să purcedem la discuţii cu fracţiunile care au declarat formarea unei majorităţi pro-europene. Aceasta va fi direcţia Guvernului pe care îl voi propune în timpul apropiat. Voi încerca să prezint programul şi să cer votul de încredere într-un termen mai scurt decât este prevăzut în Constituţie, pentru a nu întinde procesul până în ultima zi”, a declarat premierul desemnat, conform Jurnal.md.

Potrivit lui Ion Păduraru, prioritar ar fi acum reluarea dialogului cu instituţiile financiare, partenerii de dezvoltare „pentru a stabiliza în termen foarte scurt situaţia social-economică. Iar mai departe, să punem în capul mesei implementarea Acordului de Asociere, care trebuie să fie temelia viitorului program de guvernare”.

„Voi pune accent pe un Guvern preponderent politic, deoarece aşa vor creşte şansele să primim voturile necesare. Este mare nevoie să avem cât mai rapid un Guvern învestit, pentru a relua discuţiile cu partenerii noştri externi. Ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă şi este nevoie de o coordonare a tuturor eforturilor pentru a depăşi această situaţie”, a menţionat Ion Păduraru, citat de Independent.md.

Ion Păduraru, jurist de profesie, a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei, în Guvernele Ion Ciubuc 2 şi Ion Sturza în perioada 1998-1999. Anterior a activat în calitate de procuror, judecător, şef a Secţiei juridice a Cancelariei de stat, viceministru al Justiţiei. În perioada 1996-2012 a fost, cu intermitenţe, avocat şi decan al Baroului Chişinău. Din aprilie 2012 şi până în prezent a activat în calitate de Secretar General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor