Primăria Capitalei ameninţată cu blocarea conturilor. Firea: Capitala ar putea deveni un oraş închis financiar

Gabriela Firea, primarul Bucureştiului
Gabriela Firea, primarul Bucureştiului (Epoch Times Romania)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins, joi, pentru a treia oară consecutiv, propunerea Primăriei Capitalei de a da familiei Costică Constanda o bucată de teren de 15.000 mp din Cartierul Francez pentru ca avocaţii acestuia să renunţe la executarea silită în contul sumei de 115 milioane de euro, reprezentând despăgubiri pe care afaceristul trebuie să le primească de la PMB.

Decizia a fost luată în pofida ameninţării proferate de Gabriela Firea potrivit căreia, în cazul în care nici de această dată nu se votează „pentru”, de luni, 3 august, conturile Primăriei vor fi blocate iar „Bucureştiul riscă să fie un oraş închis din punct de vedere financiar şi juridic”.

Consilierii din opoziţie au argumentat că nu pot vota proiectul atâta vreme cât lipseşte un raport de evaluare care să arate cât valorează terenul în cauză şi doresc să analizeze ce este în avantajul primăriei, să plătească datoria sau să cedeze terenul din cartierul francez.

”Vreau să informez toţi cetăţenii României şi în special să îi informez pe bucureşteni că este vorba despre nişte păcate pe care noi le tragem acum, dar ele datează de acum 16 ani. Nu este vina noastră că trebuie să plătim urgent, dar urgent, 115 milioane de euro familiei Constanda, [...] deciziile fiind luate acum 15-16 ani, primari erau domnii Băsescu şi Videanu. Deci nu eu, nu Gabriela Firea, nu am nicio vină cu această situaţie. Noi avem practic acum o decizie definitivă şi irevocabilă prin care domnul Constanda şi familia sa trebuie să primească această sumă uriaşă pentru noi, 115 milioane de euro, avocaţii domniei sale văzând că noi suntem în imposibilitatea de a plăti o sumă atât de mare, nu avem aceşti bani, nu îi deţinem, nici dacă ne-am împrumuta nu am putea să facem aceste plăţi atât de mari, au transmis solicitarea de a se proceda la o dare în plată şi anume un teren echivalent ca sumă, din Cartierul Francez. Pe scurt, dacă Primăria Capitalei cedează această suprafaţă de teren de 15 mii de mp din Cartierul Francez, familia Constanda nu va mai avea pretenţia de a primi 115 milioane de euro. Au fost multe procese pe rol în aceşti ani, finalul s-a întâmplat chiar acum, noi trebuie să plătim. Vă daţi seama ce încărcătură a ajuns să aibă această şedinţă de Consiliu dacă s-au pretat unii dintre cei interesaţi inclusiv să ameninţe cu bombe, [...] să fim sunaţi să părăsim această clădire”, a spus Gabriela Firea la începutul şedinţei.

Primarul PSD al capitalei şi-a rectificat declaraţiile ulterior, afirmând că terenul respectiv nu va absolvi primăria de întreaga datorie rămasă.

”Am plătit 17 milioane de euro. Ar mai fi de plată o tranşă de 35 milioane de euro, atât este evaluat terenul propus pentru darea în plată de azi şi rămânem cu o sumă de 63 milioane de euro, care poate fi plătită eşalonat până la finalul anului viitor. Nu este ca şi cum am da această suprafaţă de teren şi am scăpat, mai trebuie să plătim. A venit pandemia, nu am mai putut plăti, majoritatea sumelor s-au dus către spitale. Avocaţii au venit şi au spus să le dăm în plată. Urmările sunt grave pentru bucureşteni şi trebuie să acţionăm şi cu moralitate alături de răspunderea juridică”, a afirmat Gabriela Firea.

Edilul capitalei a încercat totodată să creeze o imagine apocaliptică a urmărilor unui posibil refuz, avertizând că, dacă nu se face darea în plată până săptămâna viitoare, avocaţii lui Costică Constanda vor bloca conturile municipalităţii şi întregul Bucureşti va avea de suferit, de la bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, până la furnizarea de utilităţi şi servicii către populaţie.

”Dacă noi nu votăm astăzi acest proiect de hotărâre pe care l-aţi mai respins de două ori, este a treia încercare pe care o fac, conturile noastre vor fi blocate. Deci de săptămâna viitoare nu mai putem să plătim nimic în spitalele din Bucureşti, subvenţia pentru transport public în comun, termoficare, iluminat public, [...] de asemenea nu mai putem să facem plăţile pentru toate prestaţiile sociale. Mă refer la stimulentele sociale pentru copiii cu dizabilităţi, adulţii cu dizabilităţi, femeile însărcinate, familiile care au acum copil mic, [...] multe plăţi inclusiv în ceea ce priveşte derularea şantierelor, deci obiectivele noastre de investiţii. Practic, dacă nu au reuşit politic, iată că încearcă financiar şi juridic să închidă Primăria Capitalei, să mă blocheze şi pe mine ca primar general, să nu mai pot să-mi desfăşor activitatea, Bucureştiul să fie un oraş închis din punct de vedere financiar şi juridic”, a mai spus Firea.

Totodată, primăriţa a avertizat consilierii că dacă nu votează se va îndrepta împotriva lor în instanţă pentru a recupera prejudiciile cauzate de neaprobarea proiectului.

”D-voastră trebuie să înţelegeţi, [...] dacă noi nu votăm acest proiect prin care doar luăm la cunoştinţă o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei şi nu cred că cineva poate să comenteze sau să aibă de obiectat în faţa unei decizii definitive a unei instanţe, practic familia Constanda se va îndrepta din nou împotriva Primăriei Capitalei pentru că nu şi-a primit nici banii nici terenul, iar noi la rândul nostru ne vom îndrepta, şi nu este o ameninţare, este o informare, împotriva celor care au blocat acest proiect, ori prin faptul că nu l-au votat, ori că au votat împotrivă sau s-au abţinut. Pentru că trebuie să ne apăram şi noi. Noi trebuie să dovedim că am vrut, ne place sau nu ne place, ne convine sau nu ne convine [...] Regretabil faptul că ieri chiar consilierii generali PMP, urmaşii domnului primar Băsescu, s-au abţinut la vot, fiindcă aceste lucruri trenează de pe vremea când erau primari domnii Băsescu şi Videanu”, a mai spus Firea.

Ana Maria Ciceală, consilier general din partea USR, a reiterat faptul că USR se abţine la vot, întrucât nu există un raport de evaluare a terenului.

”USR se va abţine la acest proiect de hotărâre, nu s-a schimbat absolut nimic în motivarea acestei hotărâri de ieri până astăzi. Lipseşte acea expertiză a unui auditor care să ne spună care sunt variantele pentru darea în plată a unui teren sau achitarea datoriilor în bani. [...] Nicăieri în hotărârea judecătorească definitivă şi pe care noi trebuie să o punem în executare nu este menţionat felul în care noi trebuie să ne achităm de obligaţii către familia Constanda. Aşa că nu putem lua o decizie în numele locuitorilor municipiului Bucureşti [...] pe 10 pagini de hotărâre şi fără o evaluare a terenului municipalităţii, independentă. De asemenea, referitor la ce spunea domnul Iordache, pare a reieşi că ni s-a făcut o ofertă de către familia Constanda cu care ne momesc că nu mai trebuie să plătim dobânzi. Nu am văzut în acest proiect de hotărâre făcut un calcul pe dobânzi, pe ce s-a plătit până acum etc. Ieri domnul Iordache spunea că am fi achitat deja 10 – 15 milioane. Nici măcar nu sţie cât a achitat deja, darmite să pună în scris asta. De asemenea, nu cred că trebuie să avem încredere în familia Constanda aşa cum ne propune directorul juridic al Primăriei Municipiului Bucureşti”, a declarat Ciceală la şedinţa CGMB.

Consilierii PNL şi cei USR nu au votat proiectul, astfel că propunerea nu a trecut nici de această dată, având nevoie de două treimi din voturile consilierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne