Prim-vicepreşedintele Senatului rus doreşte înarmarea populaţiei cu pistoale (revista presei)

(photos.com)

Prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Aleksandr Torşin, a prezentat un raport care fundamentează întrebuinţarea liberă a armelor cu ţeava scurtă în Rusia, scriu ziarele moscovite de miercuri. El a dat asigurări că legalizarea portului de armă este de natură să majoreze PIB-ul ţării cu o mie de milioane de ruble în cinci ani ani (un euro echivalează cu 40 de ruble - n.r.).

Potrivit Kommersant, senatorul rus intenţionează să elaboreze un proiect de lege în acest sens până la sesiunea de toamnă a parlamentului. Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova s-a pronunţat, de asemenea, pentru modificarea legislaţiei în vigoare, dar ideea domnului Torşin nu este susţinută de către toţi colegii săi din partidul de guvernământ Rusia Unită. 'Dacă o persoană nu suferă de tulburări psihice, nu este alcoolică, dependentă de droguri, trebuie întărită cu posibilitatea de a se apăra', a justificat Aleksandr Torşin.

Nezavisimaia Gazeta relatează că raportul prim-vicepreşedintelui Senatului rus conţine date statistice, potrivit cărora rata medie a criminalităţii în statele Europei de Est a fost, în 2010, de şapte victime la fiecare o sută de mii de persoane, iar în Rusia acest indicator a fost de 13. Rossiiskaia Gazeta prezintă exemple de state în care rata infracţionalităţii este inferioară celei din Rusia, iar cetăţenii au dreptul de a cumpăra şi de a purta arme. Este vorba de România, Republica Moldova, Germania, Cehia, Bulgaria, Georgia, statele baltice.

Proiectul de lege care prevede ca mass-media care primesc finanţare externă să obţină statutul de 'agenţi străini', după modelul ONG-urilor, nu va primi undă verde, scrie Vedomosti. Adoptarea unei asemenea legi ar presupune o minimă finanţare a presei de la buget, ceea ce impune şi acordul guvernului. Natalia Timakova, purtătorul de cuvânt al premierului Dmitri Medvedev, a afirmat că executivul este împotriva unei asemenea iniţiative legislative.

Scandaloasa lege care reglementează activitatea ONG-urilor 'agenţi străini' va putea fi eludată de către mulţi sponsori din afara Rusiei, a declarat omul de afaceri Boris Berezovski, citat de Izvestia. În opinia sa, orice lege este făcută pentru ca 'oamenii care gândesc să poată găsi în ea portiţe, care să le permită să se sustragă de la respectarea ei, şi încă cu mijloace legale'. Berezovski, autoexilat din 2001 la Londra, a afirmat că mai demult a creat o schemă datorită căreia ONG-urile din Rusia pe care le sponsorizează se vor putea lipsi de statutul de 'agent străin'.

'Eu nu fac publică informaţia despre cei pe care îi sponsorizez în Rusia, deoarece investiţiile mele sunt urmărite de FSB. De aceea, în ceea ce mă priveşte, această lege nu va schimba nimic. Aşa cum i-am susţinut până acum pe cine am găsit de cuviinţă, îi voi susţine în continuare. Şi datorită schemei mele, sursa acestor bani rămâne şi va rămâne necunoscută pentru structurile speciale din Rusia', a mai spus controversatul oligarh rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe