Preşedintele Ucrainei promite un referendum pe tema NATO, ca parte a căii către Occident

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (president.gov.ua)

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a promis că va organiza un referendum pe tema aderării la NATO – o măsură împotriva căreia Moscova se opune cu tărie – în contextul în care ţara se îmbarcă pe calea integrării europene şi euro-atlantice, potrivit RFE/RL.

Zelenski a mai susţinut că Ucraina şi cetăţenii ei au dreptul – ca naţiune suverană – să îşi aleagă alianţele pe care le doresc, indiferent de opiniile din afară.

Liderul de la Kiev a făcut comentariile în cea de-a doua şi ultima zi a vizitei sale la Bruxelles – prima călătorie în străinătate de când a fost învestit în funcţia de preşedinte – unde a avut discuţii cu oficiali de top ai UE şi NATO.

Tot în timpul vizitei, Zelenski a mai afirmat că, de fapt, “cursul strategic al Ucrainei de a obţine un statut de membru deplin în UE şi NATO” rămâne neschimbat faţă de obiectivul predecesorului său, Petro Poroşenko.

Moscova şi-a exprimat în mod explicit opoziţia faţă de extinderea NATO, în special cu privire la Ucraina şi Georgia. La rândul său, Tbilisi urmăreşte să devină membru al alianţei militare vestice.

Luptele din estul Ucrainei dintre forţele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia au provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014. Luptele au izbucnit la o lună după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

O serie de acorduri de încetare a focului anunţate ca parte a acordurilor de pace de la Minsk din septembrie 2014 şi februarie 2015 au contribuit la diminuarea luptelor în provinciile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, însă nu au rezistat prea mult timp.

NATO şi UE au investit mult în Ucraina care, pe lângă conflictul din estul Ucrainei şi ocuparea Crimeei de către ruşi, Kievul se confruntă cu un nivel ridicat de corupţie şi probleme economice majore.

Numind Ucraina un “partener foarte valoros”, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat sprijinul NATO pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări, precizând: “Aliaţii nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia”.

De asemenea, Zelenski, în timpul vizitei sale la Bruxelles, a cerut Uniunii Europene să amplifice sancţiunile împotriva Rusiei pentru rolul în conflictul din Ucraina şi anexarea Crimeei.