Preşedintele rus Putin critică guvernul Medvedev într-un mod neobişnuit (presa occidentală)

Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2013

Mass-media din Occident au reacţionat la imaginile video cu ultimele declaraţii ale lui Putin, imagini înregistrate aparent 'pe ascuns', în timpul consultărilor cu miniştrii şi guvernatorii din regiunea Kalmîkia, şi amplasate ulterior pe portalul Life News. Probabilitatea unor schimbări în guvern creşte, însă deocamdată premierul Dmitri Medvedev este necesar ca 'supapă de protecţie', opinează experţii.

'Tirada lui Putin stârneşte temerea că guvernul va fi zguduit', titrează The Wall Street Journal (WSJ). 'O nouă atenţionare că în viitorul apropiat cabinetul lui Medvedev ar putea fi supus unor rotaţii de cadre', astfel interpretează cotidianul declaraţiile lui Putin.

Imaginile video au fost difuzate aparent fără implicarea Kremlinului, fiind amplasate pe un site 'proguvernamental' şi prezentate mai târziu în buletinele de ştiri ale televiziunilor de stat. Aceste imagini au apărut cu câteva ore înainte de raportul săptămânal al premierului în faţa parlamentului, subliniază WSJ.

Potrivit experţilor 'kremlinologi', în situaţia în care creşterea economică din Rusia se reduce, iar nemulţumirea societăţii creşte, Medvedev ar putea fi transformat într-un 'ţar ispăşitor'.

În Rusia, portalul Life News este cunoscut pentru publicarea de materiale de provenienţă incertă, care îi pun adesea pe opozanţi într-o lumină proastă.

Nemulţumirea lui Putin a fost preluată rapid de liderul 'Rusiei Unite' din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev. Acesta şi-a exprimat speranţa că unii miniştri vor fi demişi din cauza ineficienţei profesionale, însă fără a da nume.

'Imaginile video surprind un Putin supărat, care ameninţă să demită înalţi demnitari', notează The New York Times (NYT), care subliniază de asemenea că imaginile video au alimentat zvonurile privind viitoarea demisie a lui Medvedev şi a unor membri ai cabinetului său.

Între timp, secretarul de presă al lui Putin a caracterizat scurgerea de informaţii ca fiind 'lipsită de etică': înainte de a-şi lansa tirada, preşedintele rus a solicitat închiderea camerelor de filmat.

În Rusia, însă, viaţa politică se derulează printre subterfugii, în straturi multe, precum coaja de pe ceapă. Mulţi analişti au conchis că puterea de la Kremlin a difuzat imaginile special, ca un 'semn de atenţionare' la adresa lui Medvedev. Influenţa lui Dmitri Medvedev s-a redus brusc, după ce acesta a făcut rocada cu Putin.

În opinia politologului Aleksei Muhin, premierul îşi are priorităţile sale, iar preşedintele - pe ale sale. Medvedev apreciază inovaţiile şi dezvoltarea economică, în timp ce prioritatea lui Putin o constituie obligaţiile sociale darnice. Însă, aceste obligaţii pot fi aduse la îndeplinire doar de guvern, iar acesta nu se grăbeşte.

În ceea ce priveşte discursul lui Medvedev în faţa Dumei de Stat, NYT constată că premierul a fost întâmpinat cu 'aplauze anemice', iar ministrul învăţământului a fost criticat.

'Medvedev se opune criticii care s-a făcut auzită din partea lui Putin', titrează The Financial Times (FT), comentând aceleaşi imagini video şi raportul premierului în faţa Dumei.

Kremlinul neagă implicarea sa în difuzarea imaginilor, însă analiştii consideră că alţi membri ai elitei politice duc o campanie de discreditare a lui Medvedev. Este posibil ca lui Putin să-i fie tot mai greu să ignore aceste presiuni, pe fondul disputelor politice şi al încetinirii creşterii economice.

În opinia analistei Maşa Lipman, probabilitatea unor rotaţii a cadrelor guvernamentale creşte. În condiţii de recesiune, 'ar fi fost rezonabil ca în fruntea cabinetului de miniştri să fie pusă o persoană puternică şi să fie stabilită o cooperarea mai constructivă între guvern şi alte organisme ale puterii'. Medvedev este considerat un om slab, iar unii membri ai guvernului său îl tratează fără respect, sunt de părere unii politologi.

La rândul său, în discursul susţinut în faţa Dumei de Stat, Medvedev a abordat direct tema recesiunii, apărându-şi energic miniştrii. Însă discursul lui a fost primit fără entuziasm chiar şi de către membrii partidului 'Rusia Unită'.

'O cumpătare nu tocmai KGB-istă: într-o nouă înregistrare video Putin lansează critici vehemente asupra guvernului', potrivit The Christian Science Monitor (CSM). De obicei, preşedintele rus arată calm şi stăpân de sine, cum a fost învăţat în KGB, însă imaginile video care s-au strecurat în presă prezintă o imagine diferită: Putin îi muştruluieşte pe miniştri şi îi ceartă pentru neîndeplinirea promisiunilor sale electorale.

De altfel, CSM aminteşte că recent Putin şi-a permis încă o ieşire în faţa camerelor de filmat: a criticat întârzierile şi costurile exagerate ale lucrărilor pentru Olimpiada de la Soci, eveniment de care depinde prestigiul său personal.

Putin, aşa cum este el prezentat de televiziunea rusă aflată sub un control riguros, este calm, autoritar, adoră aventurile şi comunicarea cu celebrităţile, suferă mult pentru soarta păsărilor şi animalelor pe cale de dispariţie. Mass-media din Rusia nu amintesc aproape niciodată despre 'stilul de viaţă luxos al lui Putin' - preşedintele rus are 20 de reşedinţe oficiale grandioase, în condiţiile în care întreaga familie regală are doar 8 - şi nici despre obiceiul său de a întârzia. Nici exploziile sale de furie nu erau mediatizate - în orice caz, nu până în ultimul timp.

Discursul critic al lui Putin, rostit 'nu pentru camerele de filmat', atestă că războiul dintre echipele lui Putin şi Medvedev continuă, subliniază cotidianul francez Le Figaro. În pofida infirmărilor formulate de secretarul de presă al lui Putin, Life News afirmă că preşedintele a ameninţat să-i demită pe miniştrii guvernului Medvedev.

Nu trece o lună fără ca Dmitri Medvedev să nu devină ţinta atacurilor evident regizate la vârful puterii. De data aceasta, imaginile video au fost plasate pe internet cu două ore înainte de 'anchetarea părtinitoare' a premierului în Duma de Stat.

În cadrul Administraţiei prezidenţiale s-a conturat o aspiraţie comună de a slăbi poziţiile lui Medvedev, înfăţişându-l ca pe un lider incapabil să-i ajute pe cetăţenii ruşi, şi în acelaşi timp de a sublinia că doar Putin joacă rolul de 'apărător al poporului', potrivit directorul-adjunct al Centrului de tehnologii politice de la Moscova, Aleksei Makarkin. Medvedev, care este susţinut de americani, reprezintă un pericol la adresa puterii, opinează o altă sursă, loială lui Putin.

La rândul său, directorul Fondului 'Politica petersburgheză', Mihail Vinogradov, este de părere că, 'în pofida faptului că relaţiile dintre Putin şi Medvedev nu pot fi considerate unele simple, ele nu au atins încă nivelul critic'. După cum constată Vinogradov, societatea rusă a obosit de jocurile puterii. Cu toate acestea, în condiţiile în care situaţia economică din Rusia s-a înrăutăţit, Medvedev are rolul de 'supapă de protecţie'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor